SAD: Blokada bi mogla da se rastegne i na januar , upozorava Trampov predstavnik

Znak ispred nacionalnog arhiva

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Blokada je počela u petak u ponoć

Delimična blokada vlade SAD zbog utroška budžeta bi mogla da se nastavi sve do prvog zasedanja novog Kongresa trećeg januara, rekao je Trampov saradnik.

Blokada je počela u petak u ponoć nakon što su se demokrate usprotivile zahtevu predsednika Donalda Trampa za budžet od pet milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom.

Vršilac dužnosti šefa kabineta Donalda Trampa, Mik Malvejni, ističe da demokrate „osećaju dužnost" prema levom krilu.

Demokratski senator Džef Merkli kaže da se ova stranka protivi finansiranju izgradnje zida.

„To je tačno", rekao je Merkli u intervjuu za ABC njuz na pitanje da li će njegova stranka odobriti novac za projekat Trampove administracije.

„Nikakav", rekao je Merkli.

Stranka je ranije ponudila sumu od 1.3 milijarde dolara za graničnu bezbednost.

Tramp je u nedelju na Tviteru branio planove za granicu sa Meksikom.

Šta je Malvejni tačno rekao?

„Moguće je da će blokada trajati duže, da neće biti ukinta 28. decembra i da će čekati novi Kongres", rekao je Trampov šef kabineta za ABC.

„Ovako Vašington izgleda kada imate predsednika koji odbija da se igra."

U drugom intervjuu za Foks Njuz, Malvejni je izjavio da čeka odgovor lidera demokrata Čaka Šumera povodom nove ponude republikanaca, pritom ne ističući sumu.

Govoreći za emisiju Nedeljni program na televiziji ABC, Šon Merkli je rekao da „devet metara visok zid i isto toliki šiljci nisu pametno rešenje".

Zašto Tramp ne može da dobije podršku za budžet?

Republikanska stranka kontroliše oba doma u aktuelnom Kongresu i budžet je zapravo izglasan u utorak sa 217 glasova za i 185 protiv.

Ipak, Tramp mora da dobije 60 glasova u Senatu koji broji sto članova, u kom republikanci trenutno imaju 51 predstavnika, stoga mora da obezbedi podršku demokrata.

Kako se blokada odvija?

Devet od 15 federalnih sekretarijata, uključujući transport, poljoprivredu, pravdu i bezbednost, počelo je delimično da obustavlja aktivnosti nakon što je finansiranje prekinuto u ponoć.

Stotine hiljada zaposlenih u državnoj službi će raditi bez plate ili će biti na privremenom odsustvu.

U praksi, ovo znači da:

  • Carina i granična kontrola će nastaviti sa radom, iako će im plate kasniti. Aerodromi će raditi.
  • Oko 80 odsto zaposlenih u nacionalnim parkovima će privremeno napustiti poslove i parkovi će biti zatvoreni - neki će možda ostati otvoreni sa ograničenim brojem osoblja i delova otvorenih za posetu.
  • Oko 90 odsto radnika stambenog sektora će uzeti neplaćeno odsustvo, što bi moglo da odloži obradu i odobravanje kredita.
  • Većina zaposlenih u poreskoj upravi će otići na neplaćeni odmor, uključujući i one koji pomažu poreskim obveznicima sa poteškoćama.
  • Agencija za Kontrolu hrane i lekova će obustaviti testiranje, ali će nastaviti sa „osnovnim aktivnostima".

Ostalih 75 procenata federalne vlade ima siguran budžet za finansiranje do septembra 2019. tako da odbrana, veterani, radnici i zaposleni u prosveti neće biti oštećeni.

Šta dalje?

Aktuelni kongres zaseda u četvrtak, nakon Božićnih praznika.

Trećeg januara će novi članovi Kongresa, izabrani tokom srednjeročnih izbora u novembru, položiti zakletvu. Od tog trenutka, demokrate će činiti većinu u Predstavničkom domu.

Tramp je rekao da bi blokada mogla „dugo da potraje".