Janksi Palas: Najguglanija serija na svetu

Protagonistkinja Vei Jingluo, iz serija Janski Palas

Autor fotografije, IQiyi

Potpis ispod fotografije,

Priča u Janksi Palas se odvija oko glavnog ženskog lika Vei Jinglou

Ljubav, mržnja, intrige, osveta, trovanje neprijatelja pa čak i ubistva beba.

Kineska drama „Priča o Janksi Palas" je najčešće guglovana serija u 2018. godini, uprkos tome što je Gugl u velikoj meri blokiran u Kini.

Iz kompanije najvećeg internet pretraživača navode da najveće interesovanje za seriju dolazi iz azijskih regiona poput Singapura, Malezije, Bruneja i Hong Konga, ali i da je popularnost u Kini bila velika.

Serija je strimovana više o 15 milijardi puta preko sajta koji je kineska verzija Netfliksa, a gde je serija doživela premijeru u junu pre nego što se preselila na TV ekrane i proširila na više od 70 stranih tržišta. Tokom leta je bila najgledanija drama u Kini 39 dana za redom.

„Priča o Janksi Palas" u 70 epizoda govori o borbi za vlast i sukobima ljubavnica cara Ćjanlonga tokom 1700-ih godina.

Glavna protagonistkinja, pametna devojka skromnog porekla, uspeva da se uzdigne kroz carski harem i osvoji ljubav i poštovanje cara.

Autor fotografije, Google

Potpis ispod fotografije,

Kineska serija Janksi Palas je najguglanija TV serija 2018. godine

Tema drame liči na onu iz serija „Pepeljugina priča" ili Netfliksove „Krune"- koja opisuje vladavinu kraljice Elizabete ll. Ipak, zbog svoje jedinstvenosti postala je neprikosnovena senzacija u svetu zabave ove godine.

Evo kako je serija osvojila Kinu i komšijske zemlje.

Trend feminističkih serija

Heroina serije, Vei Jingluo, nije ni nalik tradicionalnim likovima Kineskinja koje su naučene da budu tolerante, potčinjene i krhke.

Inspirisana suprugama cara Ćjanlonga iz realnog života, priča prati Jinglou kao ženu iz naroda Han u dinastiji Ćin - poslednjoj carskoj dinastiji u Kini.

Ova dinastija, poznata i kao Mandžurksa, tokom vladavine tlačila je pripadnike naroda Han.

Ipak, zahvaljujući inteligenciji, odlučnosti i prikladnom stepenu okrutnosti Vei je uspela da dobije plemićku titulu carske supruge, što je najviša moguća pozicija za nekoga iz Han naroda u to vreme.

Njena najpoznatija rečenica iz serije glasi: „Ja, Vei Jinglou, sam prirodno temperamenta i ne dam na sebe. Ko god bude pričao gluposti, imam mnogo načina da se sa njim obračunam."

Autor fotografije, IQiyi

Potpis ispod fotografije,

Vei Jinglou je počela kao sluškinja u palati ali polako je napredovala

Ženi na kojoj je njena priča bazirana - Ćaoičun - je posthumno dodeljena titula carice i tako je postala jedina carica Han porekla tokom Mandžurkse vladavine.

Serija je najnoviji primer toga kako sapunice sa temom feminizma osvajaju kinesku publiku.

Druge serije poput „Legenda Ženuana" - još jedna Netfliksova priča o uzdizanju u carskoj dinastiji - i „Carica Kine", koja govori o jedinoj kineskoj carici u istoriji, takođe su zabranjene u Kini.

Nije pretprela mnogo cenzure

Pre nego što je prikazana na televiziji, serija je mogla da se gleda onlajn.

Distributer serije sajt iQiyi, - najpopularnija onlajn video platforma u Kini - pomogao je da serija dođe do velikog broja ljudi i, što je još važnije, olakša nadzor regulatora pre premijere na televiziji.

U Kini sve sadržaje za radio i televiziju kontroliše Nacionalna administracija za radio i televiziju. TV projekat poput ovog mora da dobije dozvolu ovog tela i pre nego što snimanje počne.

Kada je pomenuti video sajt počeo sa radom pre nekoliko godina mogli su da objave sve za šta misle da ne krši pravila regulatora.

Serija o gej ljubavi postala je viralna 2016. godine, ali je ubrzo skinuta sa sajta pre nego što se sezona završila. Godinu dana kasnije, zabranjen je homoseksualni sadržaj.

Onlajn video platforme ne mogu da emitiju šta žele, ali proces cenzure koji prolaze je mnogo lakši nego onaj za TV kanale čiji je vlasnik, u većini slučajeva, država.

Jeftina ekipa, kvalitetna produkcija

Nijedan od glumaca i glumica iz serije nije mnogo poznat, osim glumice iz Hong Konga, Šarmajn Še, koja igra sporednu ulogu.

Gong Ju, osnivač i direktor sajta iQiyi, kaže da kompanija „namerno upošljava manje poznate glumce i odbacuje trend u kineskoj filmskoj industriji gde se naglasak stavlja na slavne glumce".

Trenutak za ovakvu odluku bio je pogodan - visoki prihodi slavnih ličnosti u Kini kao i nejasne poreske prakse zapale su za oko kineskim vlastima.

Ukupan trošak na plate glumaca nije ni jedna desetina ukupne vrednosti produkcije, javlja kineski magazin Portret citirajući producenta serije Ju Ženga.

On je dodao da je ostatak novca uglavnom potrošen na stvari kao što su kostimi i šminka.

Autor fotografije, IQiyi

Potpis ispod fotografije,

Detaljeni kostimi i komplikovani setovi osvojili su publiku

Dobro osmišljeni setovi, detaljni kostimi, šminka i ostali detalji osvojili su srca publike.

Na primer, carske supruge u seriji nose po tri minđuše na oba uveta, kao što je i bila tradicija za Manču žene u to vreme.

Tako da, ako nikada niste čuli za Janksi Palac, probajte da guglate - nećete biti prvi koji su to uradili.