Papa u božićnom obraćanju pozvao na mir u oblastima razorenim sukobima

papa Franja na balkonu bazilike

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Ovo je bilo peto obraćanje pape Franje sa balkona bazilike u Vatikanu

Papa Franja je iskoristio svoje godišnje božićno obraćanje da pozove na mir u zonama sukoba, uključujući Jemen i Siriju.

Obe zemlje su godinama opustošene građanskim ratom, a stanovništvo pati usled humanitarne krize.

„Moja želja za Božić je želja za bratstvom. Bratstvom među pojedincima svake nacije i kulture", rekao je papa danas.

On je godišnju Urbi et Orbi poruku poslao iz Vatikana.

„Moje misli se okreću Jemenu, u nadi da će primirje koje je postigla međunarodna zajednica konačno doneti olakšanje za svu decu i ljude iscrpljene ratom i glađu", rekao je sa balkona bazilike Svetog Petra.

Rekao je i da se nada da će međunarodna zajednica „odlučno raditi na političkom rešenju" u Siriji - zemlji koja se približava osmoj godini građanskog rata.

„Tako da sirijski narod, posebno svi oni koji su bili prisiljeni da napuste domovinu i potraže utočište negde drugde, može da se vrati da živi u miru u svojoj zemlji", dodao je.

Ujedinjene nacije su saopštile da je više od šest miliona civila raseljeno od početka rata.

Govorio je i o napetostima širom sveta izazvanim migracijama, rekavši da je bog želeo „ljubav, prihvatanje, poštovanje" širom čovečanstva.

„Naše razlike, dakle, nisu šteta ili opasnost - one su izvor bogatstva", kazao je papa.

Papa Franja je obelodanio da se nada obnavljanju pregovora između Izraelaca i Palestinaca da bi „krenuli putem mira koji može da okonča sukob koji je za više od 70 godina uništio zemlju koju je Gospod izabrao da pokaže svoje lice ljubavi".

Presentational grey line

„Poziv za rezoluciju"

Džejms Rejnolds, BBC njuz Rim

Na Božić, papa ima jedinstvenu priliku da bude u centru pažnje čitavog sveta.

Sredinom dana najavljen je izlazak pape na balkon Bazilike svetog Petra. Papa se sa balkona bazilike obratio hodočasnicima i turistima okupljenim na trgu, pažljivo okrećući stranice napisanog govora, pozivajući na rešavanje brojnih sukoba u svetu.

Poslao je i poruku manjinskim hrišćanskim zajednicama koji žive u, kako je rekao, neprijateljskom okruženju. Da bi ova poruka još snažnije odjeknula, papa je poslao državnog sekretara Vatikana, kardinala Pjetra Porolina ,u Irak da održi svečanu misu sa malom hrišćanskom zajednicom u toj zemlji.

Tradicionalno božićno obraćanje je kratak predah od problema s kojima se papa suočava. Ove godine, kritikovan je što nije shvatio obim krize nastale usled optužbi za seksualno zlostavljanj unutar crkve. Franja je pozvao biskupe iz celog sveta u Rim da u u februaru 2019. razgovaraju o odgovoru Katoličke crkve.

Presentational grey line
Dete maše zastavom sa Asadovom slikom na trgu u Damasku

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Papa je pozvao i na mir u Siriji

Ovaj 82-ogodišnjak je prvi papa iz Latinske Amerike - dela sveta koji je takođe pomenuo tokom obraćanja, pozvavši na političko pomirenje u Nikaragvi i Venecueli.

Govorio je i o Ukrajini, kao i milionima raseljenih u Africi.

Božićnom obraćanju prethodila je tradicionalna poruka za Badnje veče, u kojoj je osudio ogroman jaz između bogatih i siromašnih.

Papa je u propovedi rekao da je Hristovo rođenje ukazalo na novi način življenja „ne proždiranjem i gomilanjem, već deljenjem i davanjem".

„Dozvolite sebi da se zapitate: da li zaista želim materijalne stvari? Mogu li bez svih tih nepotrebnih dodataka, mogu li da živim jednostavnije?" rekao je papa.

Papa je istakao da je siromaštvo i posledice na život ljudi ključna tema njegovog poglavarstva.