Iznenadna poseta Donalda i Melanije Tramp američkim trupama u Iraku

Donald i Melanija tramp sa vojinicima u bazi u Iraku

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Donald i Melanija Tramp u neplaniranoj poseti trupama u Iraku

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp i prva dama Melanija Tramp bili su u neplaniranoj božićnoj poseti američkim trupama u Iraku.

Otputovali su „kasno tokom božićne noći" da zahvale trupama na „službi, uspehu i žrtvovanju", saopštila je Bela kuća.

Tramp je rekao da Amerika ne planira povlačenje iz Iraka.

Putovanje je usledilo nekoliko dana nakon što je ministar odbrane Džim Matis dao ostavku, zbog podela o strategiji u regionu.

Sjedinjene Države i dalje imaju oko pet hiljada vojnika u Iraku, kako bi podržale vladu u Bagdadu u borbi protiv preostalih boraca Islamske države.

Međutim, planirani sastanak Trampa i iračkog premijera Adela Abdula Mahdija je otkazan. Kabinet premijera Iraka saopštio je da je do otkazivanja došlo usled neslaganja oko sprovođenja sastanka.

Umesto susreta, dvojica lidera su razgovarala telefonom. Bela kuća je saopštila da je Mahdi prihvatio poziv da poseti Vašington.

Šta se dogodilo tokom Trampove posete?

Tramp, njegova supruga i savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton otputovali su do vazdušne baze Al-Asad, zapadno od Bagdada.

Bila je to prva Trampova poseta tom regionu.

Tokom boravka u restoranu baze, vojnici su ga pozdravili ovacijama dok je ulazio u trpezariju i pozdravljao ih, pozirajući za selfije i potpisujući autograme.

Tramp je rekao da je želeo lično da se zahvali vojnicima za pomoć u porazu Islamske države.

„Pre dve godine, kada sam postao predsednik, oni su bili vrlo dominantna grupa, a danas to nije slučaj. Uradili ste odličan posao", dodao je.

Tramp je planirao da Božić provede u svom golf klubu na Floridi, ali je ostao u Vašingtonu zbog delimične blokade vlade.

Poseta Iraku trajala je oko tri sata. Tokom povratka, predsednički avion se zaustavio u vazdušnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj zbog dopune goriva.

Tramp je pauzu iskoristio za kratku posetu trupama u toj bazi. Pozirao je za fotografije i rukovao se sa nekima od stotina vojnika koji su stajali u redu u hangaru.

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Tramp je iskoristio priliku da pozdravi i trupe u bazi Ramštajn u Nemačkoj

Šta je Tramp rekao u Iraku?

„Više nismo naivni, narode", rekao je on osoblju. „Ponovo smo poštovani kao nacija."

Rekao je da bi Sjedinjene Države mogle da koriste Irak kao bazu ako „želimo nešto da uradimo u Siriji", prenosi agencija Rojters.

Tokom posete je branio odluku o povlačenju američkih trupa iz Sirije.

„Mnogi ljudi će razmišljati kao ja.

Od samog početka sam jasno stavio do znanja da je naša misija u Siriji da izolujemo Islaslamsku državu od njihovih vojnih uporišta.

Pre osam godina, došli smo tamo na tri meseca i nikada nismo otišli. Sada radimo kako treba i završićemo misiju."

Tramp je pričao i o razgovoru sa predsednikom Turske Erdoganom, koji je, veruje se, imao uticaj na odluku o povlačenju trupa iz Sirije.

„Mogu vam reći da sam imao vrlo dobar razgovor sa predsednikom Erdoganom, koji takođe želi da porazi Islamsku državu i koji će to i uraditi. I drugi će to da učine", rekao je Tramp.

On je rekao da neće biti odlaganja povlačenja i dodao da SAD „ne mogu da i dalje budu svetski policajci".

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Išao je da se zahvali vojnicima na borbi

„Nije fer kada je sav teret na nama, Sjedinjenim Državama", rekao je.

„Ne želimo da nas više iskorišćavaju zemlje koje koriste nas i našu neverovatnu vojsku da ih zaštiti. Ne plaćaju za to, a moraće."

Predsednik je takođe rekao da su ga bezbednosna pitanja sprečila da poseti američke trupe u regionu pre nekoliko nedelja.

Zapto je povlačenje iz Sirije kontroverzno?

Tramp je odluku o povalačenju američkih trupa iz Sirije objavio prošle sedmice.

Međutim, važni saveznici, uključujući visoke zvaničnike republikanaca i strane sile, osporavaju tvrdnju da je Islamska država poražena u Siriji i kažu da bi povlačenje SAD moglo dovesti do ponovnog izbijanja sukoba.

U pismu ostavke, general Matis je rekao da ne deli Trampove stavove.

Jedan od vrhovnih američkih diplomata u borbi protiv Islamske države, Bret Mekgark, takođe se ranije povukao. On je navodno opisao Trampovu odluku kao „preokret politike" koja je „ostavila naše koalicione partnere i partnere u borbi zbunjenim".

Savez pod vođstvom Kurda, Demokratske snage Sirije (SDF), takođe je upozorio da bi Islamska država mogla da se oporavi.

Američke trupe su pomogle oslobođanju većeg dela severoistoka Sirije od džihadstičkih grupe, a boraca ima i dalje u nekim džepovima na ovoj teritoriji.