Anak Krakatau: Kako bi cunami mogao da zbriše poslednje javanske nosoroge

javanski nosorog

Autor fotografije, WWF

Potpis ispod fotografije,

Čitava vrsta je u opasnosti

Čitava populacijaugroženog javanskog nosoroga mogla da bude zbrisana sa lica Zemlje, ako se dogodi još jedan cunami, upozoravaju naučnici.

Nekada su hodali džunglama jugoistočne Azije i Indije, a danas ih je samo 67 i žive u Nacionalnom parku Ujung Kulon, koji je pogođen prošlonedeljnim cunamijem u Indoneziji.

Park se nalazi u blizini vulkana Anak Krakatau, koji je izazvao talase koji su usmrtili stotine ljudi.

Vulkan je i dalje aktivan, a zvaničnici sada žure da isele stanovnike.

Dvoje zvaničnika parka je među 430 stradalih u udaru cunamija, a sam park je dosta uništen u udaru cunamija prošle subote.

Javanski nosorozi koji su ostali u parku - jedini preostali na svetu - nisu povređeni.

Ove životinje žive širom parka na južnoj obali, a cunami je pogodio zapadnu obalu - mnogi su svesni da nosorozi možda neće imati toliko sreće ukoliko dođe do još jedne katastrofe.

Čitava vrsta je u opasnosti

Javanski nosorozi su najugroženija od pet vrsta nosoroga na svetu - i na crvenoj listi Međunarodne unije za zaštitu prirode vode se kao kritično ugrožena vrsta.

Nekada su živeli i u severoistočnoj Indiji i širom jugoistočne Azije, ali je njihova populacija brzo iščezla usled krivolova, uništavanja staništa kroz poljoprivredu i drugih faktora.

Autor fotografije, Wwf

Potpis ispod fotografije,

Danas samo 67 primeraka ove vrste živi na planeti

Prema podacima Svetske organizacije za zaštitu prirode, poslednji javanski nosorg u Vijetnamu ulovljen je 2010. godine.

„S obzirom na to da nigde u svetu više nema javanskih nosoroga, ako izgubimo ovu populaciju, u suštini smo izgubili celu vrstu", kaže Nikola Lovet, zvaničnih Svetske organizacije za zaštitu prirode.

Potraga za savršenom lokacijom

Anak Krakatau od juna ove godine pokazuje znake pojačane aktivnosti.

Međutim, smatra se da je subotnja vulkanska aktivnost pokrenula podmorska klizišta, izazvavši cunami koji je usmrtio najmanje 430 ljudi.

Zvaničnici navode da je vulkan i dalje aktivan, i zapravo postaje sve aktivniji sa takozvanim strombolskim erupcijama - kratkotrajnim, eksplozivnim izlivanjem lave.

„Jasno nam je da ne možemo da dozvolimo da javanski nosorozi žive samo u ovom parku", rekao je za BBC Vidodo Sukohadi Ramono, šef Fondacije za nosoroge Indonezije.

Dodao je da postoje planovi za premeštanje manje grupe nosoroga na sekundarnu lokaciju, iako je „mnogo više onih koje treba uzeti u obzir".

Nosorozi koji bi trebalo da budu prebačeni na novu lokaciju moraju da budu zdravi, međusobno bliski, te da mogu da se reprodukuju.

Ali o preseljenju nosoroga na drugu lokaciju mnogo je lakše pričati nego uraditi.

Nova lokacija morala bi da ima više od 200 vrsta biljaka - hranu za javanske nosoroge. Takođe bi trebalo da ima obilno snabdevanje vodom, idealan tip tla, uslove zemljišta i vlažnu klimu tokom čitave godine.

„Teško je naći savršenu lokaciju. Potrebno nam je bar pet hiljada hektara na jednom mestu. Ona bi morala da obezbedi hranu i vodu za nosoroge. Moramo da znamo koje bolesti postoje na toj lokaciji, da li ima predatora, kolika je podrška lokalne zajednice", kazao je šef Nacionalnog parka Ujung Kulon Mama Rahmat za BBC.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Potrebna im je vlažna klima tokom čitave godine

Vladini zvaničnici godinama tragaju za pogodnom lokacijom za javanske nosoroge. Trebalo je da je pronađu tokom 2017. godine - ali se to nije dogodilo.

„Planovi se ponekad ne ostvare", kaže Mamat.

„Mnogo je prepreka, tehničkih faktora, unutrašnjih ograničenja i spoljnih činilaca koje treba uzeti u obzir."

Mamad kaže da je vlada pregledala 10 mogućih lokacija, od kojih jedna ima pogodne uslove - rezervat divljih životinja Cikepuh na zapadu ostrva Java.

Međutim, i tu je bilo problema.

„Postoji sporazum sa vojskom o upotrebi zemljišta za borbene vežbe. Moramo da obavimo nova istraživanja kako bi zvuk oružja i topova mogao da utiče na nosoroge.

Ljudska aktivnost postoji i oko rezervata divljih životinja - što bi moglo dovesti u opasnost nosoroge."

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Novi cunami mogao bi da ih zbriše

„Delovalo je da je plan za preseljenje u ovaj rezervat zastao, ali nakon poslednjeg cunamija zvaničnici apeluju na hitno premeštanje životinja.

Mi ćemo brzo napraviti više koraka u pripremi drugog staništa za nosoroge", rekao je Mamat.

„Ako jednog dana Ujung Kulon bude pogođen erupcijom, nadamo se da će i dalje biti ove vrste na novom mestu."

Izveštaj Rivana Dviastona, BBC Indonezija.