Procureli podaci skoro hiljadu dezertera u Severnoj Koreji

bezbednost računara Image copyright iStock
Natpis na slici Ukradeni podaci o datumima rođanja, imenima, adresama

Lični podaci gotovo hiljadu severnokorejskih dezertera su procureli nakon što je kompjuter u južnokorejskom prihvatnom centru hakovan, saopštilo je ministarstvo ujedinjenja.

Utvrđeno je da je računar u državnom centru „zaražen zlonamernim kodom".

Ministarstvo je saopštilo da se smatra da je to prvo veliko curenje informacija u koje su uključeni severnokorejski dezerteri.

Identitet hakera i poreklo sajber napada još nisu potvrđeni.

Centar za preseljenje u Severnom Gjongsangu je jedan od 25 u kojima je oko 32.000 dezertera koji se prilagođavaju životu u Južnoj Koreji.

Da li su porodice dezertera u opasnosti?

Severnokorejska vlada ne zna identitet svih građana koji su dezertirali. Moguće je da se neki vode kao nestale osobe, a da su neki čak registovani i kao umrli.

Sada je njih 997 informisano da su im podaci o imenima, datumima rođenja i adresama procureli, ali nije jasno kakav će to uticaj imati.

Analitičari kažu da postoji određena zabrinutost da bi curenje informacija moglo da ugrozi porodice prebeglih koje su i dalje u Severnoj Koreji.

Sokil Park, direktor južnokorejske nevladine organizacije Sloboda u Severnoj Koreji, koja pomaže dezerterima, rekao je da je da bi zbog ovog napada ostali dezerteri mogli da se osećaju manje bezbedno u Južnoj Koreji. Mogli bi da promene imena, brojeve telefona i kućne adrese.

Ministarsto ujedinjenja postalo je svesno curenja nakon što su pronašli zlonamerni softver na računaru u centru u provinciji u Severnom Gjongsangu.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici I deca iz Severne Koreje uključena u program

Ministarstvo je saopštilo da nijedan kompjuter u drugim centrima širom zemlje nije hakovan.

Jedan od eksperta Simon Čoi smatra da ovo možda nije prvi put da je jedan centar hakovan.

„Postoji severnokorejska grupa hakera koja je uglavnom usmerena na severnokorejsku zajednicu. Svesni smo da je ova grupa pokušala da hakuje centar prošle godine", rekao je on za BBC.

Međutim, on je dodao da još nije jasno da li su neke severnokorejske grupe odgovorne za poslednji napad.

Istraga ministarstva i policije je u toku, a ministarstvo je saopštilo da će „učiniti sve što je u njegovoj moći da se takav incident ne ponovi".

Više o ovoj priči