Deset najmoćnijih fotografija 2018. godine

Ken Mainardis iz kompanije Geti bira omiljene fotografije 2018. godine.

Mladić u Jemenu čuči i drži pištolj

Autor fotografije, Andrew Renneisen / Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Portreti su često namešteni i neprirodni, zato je teško napraviti ih u konfliktnim zonama. Mladić na slici ne izgleda starije od učenika srednje škole, ali njegova borba se može osetiti kroz ovu fotografiju. Usled razaranja velikih razmera u Jemenu je teško napraviti sjajnu sliku, ali ovaj fotograf je uspeo da dopre do čitalaca kroz ovog mladog čoveka.

Autor fotografije, Sean Gallup/Getty

Potpis ispod fotografije,

Dok lideri Evropske unije napuštaju sastanak u Salzburgu, Tereza Mej izgleda izolovano u svom jarko crvenom kaputu. Dok su pregovori o Bregzitu u toku, ova slika vidi se kao prikaz trenutne pozicije Velike Britanije prema Evropi i ostatku sveta.

Autor fotografije, Charles McQuillan / Getty Images

Potpis ispod fotografije,

O Bregzitu se uglavnom priča na konferencijama za novinare i političkim sastancima. Veliki deo ovih napetih pregovora sa Evropskom unijom posvećen je pitanju da li će Irska podržati odluku. Fotograf Čarls Mekvilan želeo ovom priču da ispriča kroz ljude koji će biti najviše pogođeni odlukama koje će biti donete. Na jednoj od fotografija nalazi se ribar u vodama Severne Irske. Na slici se vidi zastava ujedinjenja na mestu u vodi gde bi trebalo da se uspostavi nova granica posle Bregzita.

Autor fotografije, John Moore / Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Dvogodišnja devojčica uplakana dok njenu majku pretresaju i drže na granici između SAD i Meksika, gde tenzije rastu poslednjih godina. Izbeglice i tražioci azila plovili su preko reke Rio Grande iz Meksika gde ih je uhvatila američka granična policija.

Autor fotografije, Matthias Hangst / Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Johan Andre Forfang iz Norveške na skoku tokom Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu 2018. godine. Na ovakvim fotografijama se vidi umeće sportskih fotografa. Matijas godinama prati skijanje, očigledno je da je ovaj kadar dobro isplanirao, ali njegova sposobnost da to izvede je vrhunska. Dok je skijaš u skoku Olimpijski krugovi se vide u njegovima naočarima, čineći ovo neverovatnom forografijom.

Autor fotografije, Andreas Rentz / Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Filmski festival u Kanu je pre nekoliko godina uveo pravilo da žene moraju da nose štikle na crvenom tepihu. Na ovoj fotografiji vidite Kristen Stjuart kako skida svoje Kristijan Lubuten cipele i nastavlja bosa po tepihu, izrazivši na taj način protest.

Autor fotografije, Mario Tama / Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Ova fotografija je moćna jer ističe suprotnost prirodnih nepogoda i svakodnevnog života, u ovom slučaju partije golfa. Ovakve nepogode postale su toliko česte da pepeo iz dima iz vulkana Kilauea na Velikom ostrvu na Havajima nimalo ne ometa ovog muškarca dok se namešta za savršeni udarac.

Autor fotografije, Win McNamee / Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Na ovoj slici prikazana je Kristin Blejzi Ford u toku zakletve pre svedočenja pred Odborom za pravosuđe Senata SAD u septembru 2018. godine. Ford je optužila kandidata za sudiju Vrhovnog suda Breta Kavana da ju je seksualno napastvovao kada su bili u srednjoj školi, što je on negirao. Na fotografiji je jasno uhvaćena emocija Fordove i pritisak pod kojim je bila tokom napetog ispitivanja koje je usledilo nakon njenog javnog svedočenja.

Autor fotografije, David Ramos - FIFA / Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Pol Pogba nosio je očekivanja čitave nacije na leđima tokom Svetskog prvenstva 2018. godine i na ovoj slici izgleda kao da je taj teret skinut sa njega. Na ovoj fantastičnoj fotografiji, uslikanoj sa terena posle finala, vidi se Pogba dok gleda u noćno nebo držeći trofej svetskog prvaka nakon pobede Francuske protiv Hrvatske u finalu.

Autor fotografije, Kevin Winter / Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Ova slika možda izgleda kao crtež ili ilustracija za omot albuma, ali zapravo je fotografija uslikana na ovogodišnjoj dodeli Gremi nagrada tokom nastupa Lejdi Gage. Fotograf je Getijev Kevin Vinter, koji je uspeo da zamrsne njene pokrete naspram savršene pozadine uz pomoć prave ekzpoziture.