Vampiri i vegetarijanske kobasice – zašto sve putnici zovu ambasade

Mačka

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Jedan građanin se žalio zato što mu je mačka urinirala po krevetu

Da li postoje vampiri u Poljskoj i kakve su vegerijanske kobasice - samo su neka od bizarnih pitanja koje Britanci postavljaju kad zovu telefon za hitne slučajeve u britanskim ambasadama po svetu.

Ove podatke za 2018. saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Velike Britanije, uz apel da je njihova linija namenjena samo za hitne situacije i probleme.

Ipak, Služba za hitne situacije primila je više od 330.000 poziva ljudi koji su tražili pomoć.

Tako je jedna osoba u Holandiji gledala film Hrabro srce i pozvala da postavi pitanja o zapletu - nešto joj nije bilo jasno.

Još jedan Britanac je zvao sa Kanarskih ostrva da zamoli službenike u Ministarstvu spoljnih poslova da mu pomognu - da nagovore upravnika hotela u kojem je odseo da mu da drugu sobu.

Putnik je, izgleda, bio u velikoj muci jer je u njegovu hotelsku sobu "provalila" mačka i urinirala mu po krevetu.

Hitno je tražio pomoć i Britanac koji je pasionirano pratio televizijski šou u kojem poznati plešu, a od svog Ministarstva spoljnih poslova zahtevao je da mu kažu - ko je pobedio u epizodi prethodne večeri. U tom trenutku nalazio se u SAD i nije mogao da se informiše sam.

Potpis ispod fotografije,

Ko je pobedio u poznatom takmičenju u plesanju, bilo je jedno od pitanja

U isto vreme, konzulati Velike Britanije po svetu su pomogli 3.400 ljudi, koji su morali hitno da budu prevezeni i smešteni u bolnicu na lečenje, kao i 4.900 koji su uhapšeni u inostranstvu.

Izdali su i 29.600 hitnih putnih dokumenata Britancima kojima su pasoši ukradeni ili su ih izgubili.

Na listi omiljenih zahteva građana koje su službenici primili nalaze se:

  • Nedoumica - da li je i u Poljskoj bilo vampira? Pitao je muškarac koji je bio u Poljskoj, a na društvenim mrežama upoznao ženu. Ona ga je pre prvog sastanka pitala „koja je krvna grupa". To mu se učinilo sumnjivim
  • Problem sa salonom za masažu u Bankoku - jedan muškarac je tražio od Ministarstva spoljnih poslova da u njegovo ime razgovara sa salonom za masažu u Bangkoku. On je zaspao tokom masaže i smatrao je da nije u redu da plati za ovu uslugu
  • Kobasice u diplomatskoj misiji - jedan Britanac se zatekao u Nju Delhiju i zvao je ministarstvo jer je čuo da lokalni konzulat pravi odlične vegetarijanske kobasice. Zanimalo ga je od kada počinje da radi, da bi mogao da ih pazari
  • Ambasadori i organizatori venčanja - britanski par tražio je pomoć iz Italije. Naime, želeli su da se venčaju u ovoj romantičnoj zemlji, pa im je bila potrebna pomoć, da im iz konzulata poruče cveće i još neke potrebštine za svadbu. Tražili su i karte za Vatikan.
  • Udomite psa - jedan Britanac želeo je da bude human, pa je pokušao sve. Selio se iz Kuvajta i zvao je Ministarstvo da ih pita da li slučajno mogu da udome njegovog psa, da ne bi završio na ulici
  • Oženite me - poziv je stigao iz Argentine. On je tražio spisak žena u ovoj zemlji koje su slobodne za udaju

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Vegetarijanska kobasica

Portparol Ministarstva spoljnih poslova je rekao: „Žao mi što ne možemo da pomognemo svima i odgovorimo na pitanja o vampirima, mačkama ili takmičenju u plesu.

„Nažalost, postoje stvari koje i dalje ne znamo - na primer - da pravimo vegeterijanske kobasice.

„Ako se nađete u vanrednoj situaciji u drugoj zemlji, obratite se najbližoj britanskoj ambasadi ili konzulatu i naše osoblje će učiniti sve što može da pomogne".