Direktor iranske televizije otpušten zbog scene seksa Džekija Čena

Džeki Čen (levo) na pres konferenciji u Kuala Lumpuru 31. marta 2009. godine tokom promocije filma
Potpis ispod fotografije,

Džeki Čen (levo) igrao je u filmu „Incident u Šindžuku" pored Daniela Vua (desno)

Iranska državna televizija Irib otpustila je šefa regionalnog televizijskog kanala nakon što je prikazan film Džekija Čena iz kog nisu izbačene scene seksa.

Na snimku koji je na mreže navodno postavio gledalac sa ostrva Kiš, prikazana je scena seksa iz filma „Incident u Šindžuku" u kome igra ovaj majstor borilačkih veština iz Hong Konga.

Iranski mediji navode da su scene „nemorala" prikazane na Kiš televiziji u „potpunoj suprotnosti sa pravilima Iriba".

Fizički kontakt između muškarca i žene zabranjen je na ekranima u Iranu.

Cenzori takođe zahtevaju da se izbacuju scene u kojima muškarci i žene razmenjuju „nežne reči i šale", žene otkrivenog lica, krupni kadrovi lica žena i otkrivanje vrata, kao i negativni prikazi policije i bradatih muškaraca.

Novinska age Tasnim javlja da je direktor Iriba Aliasgari Ali Askari naredio istragu incidente i obećao da će se „ozbiljno pozabaviti onima koji su krivi i prijaviti ih relevantnim vlastima".

Neki Iranci se podsmevaju odgovoru televizije na društvenim mrežama koristeći hašteg #Kish_channelna persijskom jeziku.

Neki od njih su primetili da su nadležni izbelgi otpuštanja prošle nedelje kada je u fatalnoj saobraćajnoj nesreći u autobusu poginulo desetoro studenata.

„Autobusi se prevrću, avioni padaju, brodovi tonu... Niko ne bude otpušten... Nekoliko sekundi Džekija Čena dok vodi ljubav na Iribu i istog trenutka su svi zaposleni u tom sektoru otpušteni", napisala je jedan od njih na Tviteru.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk