Vršilac dužnosti ambasadora Severne Koreje u Italiji „nestao“

zastave Italije i Severne Koreje Image copyright Getty Images
Natpis na slici Na funkciji u Rimu bio je od oktobra 2017. godine

Južnokorejska špijunska agencija saopštila je da je ambasador Severne Koreje u Italiji nestao.

Saopštenje je usledilo nakon nepotvrđenih izveštaja da je najviši diplomata Pjongjanga u Italiji zatražio azil u za sada nepoznatoj zapadnoj zemlji.

Džo Song Gil, vršilac dužnosti ambasadora Severne Koreje u Rimu, sin je i zet najviših zvaničnika Severne Koreje.

Poslednji visoki diplomata te zemlje koji je dezertirao bio je zamenik ambasadora u Londonu.

Tae Džong Ho je napustio položaj 2016. godine, zajedno sa ženom i decom i pobegao u Južnu Koreju.

Pošto je bio jedan od najviših zvaničnika koji je dezertirao iz Severne Korejea, njegov potez se smatrao udarom na režim Kim Džong Una.

Govoreći nakon sastanka sa špijunskom agnecijom, poslanik Kim Min Ki je rekao novinarima da je Džo napustio ambasadu u Rimu pre više od mesec dana.

„Mandat v.d. ambasadora Džo Song Gala završen je krajem novembra prošle godine, a početkom tog meseca on je pobegao iz diplomatskog sastava", rekao je poslnik.

Južnokorejska Nacionalna obaveštajna služba, koja ispituje sve dezertere iz Severne Koreje, saopštila je da od tada nije imala nikakvih kontakata sa njim. Agencija nije potvrdila da pokušava da se prebaci u drugu zemlju.

Veruje se da je njegova supruga sa njim.

Italijanski ministar inostranih poslova rekao je za BBC da nije registrovan zahtev za azil.

Diplomatski izvori kažu da je Italija poslednji put imala informacije o njemu kada su zvaničnici prošle godine primili obaveštenje od severnokorejske vlade o tome da je Džo smenjen.

Južnokorejske novine JoongAng Ilbo su javile da je Džo sa porodicom na „bezbednom mestu", pozivajući se na diplomatske izvore.

Gde je Džo Song Gil?

Analiza BBC reporterke Laure Bajker iz Seula

Dezertiranje ljudi na visokom položaju u Severnoj Koreji je retkost i predstavljalo bi veliku sremotu za predsednika te zemlje Kim Džong Una. Državni mediji često ukazuju da je dezertiranje diplomata deo zavere Južne Koreje i Sjedinjenih Država u potkopavanju Kimovog režima.

Pjongjang ih smatra izdajicama zemlje i njenog naroda, a dezerteri kažu da članovi njihove porodice koje su ostavili u zemlji mogu da trpe ogromne posledice.

Poslednji visoki diplomata koji je dezertirao Tae Džong Ho jednom je rekao da je odluku doneo pošto je želeo da svojoj dvojici sinova pruži mogućnost obrazovanja van osiromašene zemlje.

Novinarima u Južnoj Koreji je rekao da je sarađivao sa Džo Song Gilom. Tvrdio je da je Džo bio odgovoran za isporuku luksuzne robe Severnoj Koreji preko jedne italijanske kompanije i da možda zna više o nuklearnim planovima Pjongjanga.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Nekadašnji ambasador u Britaniji dezertirao je 2016. godine

To je vrsta informacija koju bi američke obaveštajne službe želele da dobiju.

Ali, gde je 48-ogodišnji izaslanik? Da li je tražio azil? Malo je verovatno da će bilo koja zemlja potvrditi gde je Džo Song Gil, dok ne bude jasno da su on i njegova porodica na bezbednom.

Džo je bio v.d. ambasadora u Rimu od oktobra 2017. godine, nakon što je Italija proterala tadašnjeg ambasadora Mun Džong Nama u znak protesta zbog nuklearnog testiranja u Severnoj Koreji mesec dana ranije.

Diplomatska misija Severne Koreje u Italiji je za Pjongjang značajna zbog toga što se Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih Nacija nalazi u Rimu, a Severna Koreja često pati od hronične nestašice hrane.

Severnokorejske diplomate u inostranstvu obično moraju da ostave nekoliko članova porodice u Pjongjangu, kako bi osigurali da neće dezertirati.

Smatra se da je to što je Džo bio u Rimu sa svojom suprugom i decom, privilegija koja ukazuje na to koliko je njegova porodica uticajna.

Njegov otac i tast su bili diplomate. Njegov tast Li Do Seop bio je poznati ambasador u Tajlandu i Hong Kongu, navodi Tae Džong.

Za severnokorejske predstavnike u inostranstvu kažu da ih njihovi kolege diplomate pažljivo prate zbog bilo kakvog znaka nelojalnosti režimu.

Više o ovoj priči