Pat pozicija u Kongresu - demokrate i Tramp u novoj borbi oko zida

Vašington
Potpis ispod fotografije,

Američka vlada je u blokadi od kraja decembra

Predstavnički dom američkog Kongresa, koji kontrolišu demokrate, izglasao je kraj blokade vlade SAD, ali će predsednik Donald Tramp na to verovatno uložiti veto.

Tramp je ranije izjavio da će odbiti sve predloge zakona o budžetu u kojem ne budu finansijska sredstva za zid na granici Meksika i SAD.

Nova predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi, iz tabora demokrata, kaže u njihovom predlogu budžeta nema novca za zid.

Senat, u kojem većinu imaju republikanci, sada može da ne izglasa predlog zakona.

Lider republikanaca u Senatu Mič Mekonel izjavio je da oni neće podržati mere koje ne podržava Tramp, dok je potez demokrata nazvao „političkom predstavom".

Zakon, koji je izglasao Predstavnički dom, finansirao bi rad bezbednosnih službi do 8. februara, a rad nekoliko drugih agencija do septembra.

Kako je došlo do blokade?

Delimična blokada američke vlade počela je krajem decembra, nakon što Kongres i Tramp nisu uspeli da se dogovore oko budžeta.

Trampovi republikanci, dok su još imali većinu u Predstavničkom domu, prvi su predložili zakon u budžetu - u kojem je tada bilo pet milijardi za zid. Međutim, nisu uspeli da dobiju neophodnih 60 glasova u Senatu i taj predlog nije izglasan.

Potpis ispod fotografije,

Turistkinja sa Tajlanda snima posledice blokade američke Vlade

Demokrate su potom na izborima u novembru osvojile većinu u Predstavničkom domu, pa je opet sve na „pat poziciji".

Novi kongresmeni položili su zakletve u četvrtak, a za predsedavajuću Predstavničkog doma, što je treća najmoćnija funkcija u Vašingtonu, izabrana je Nensi Pelosi.

Tramp bi trebalo da u petak razgovara o budžetu sa predstavnicima demokrata i republikanaca.

Leptirići prvog dana

Analiza Entonija Zurkera, BBC Vašington

Prvog dana novog Kongresa sve je isto kao i prvog dana škole.

Oni koji su tu prvi put, zamišljeno i sa divljenjem lutaju hodnicima, a svuda se vide rukovanja, osmesi, ceremonije i leptirića.

Međutim, nije sve bilo tako divno i bajno tokom proceduralnih pitanja u četvrtak.

Prvi put u američkoj istoriji blokada vlade - sada već četvrta najduža ikada - razvukla se na dva mandata Kongresa.

Ipak, bilo je i pored toga prijema i govora, ali zdravice uz šampanjac nisu dugo trajale, jer je brzo počeo pravi rad Kongresu.

Demokrate su samo nekoliko sati nakon kraja ceremonije polaganja zakletvi, zakazale glasanje kojim bi prekinule blokadu vlade, ali to je bio samo početak.

Republikanci u Senatu su se zakleli da će glasati samo za one mere koje Donald Tramp podržava, a predsednik SAD i dalje zahteva sredstva za zid.

Dik Durbin, visoki predstavnik demokrata u Senatu, rekao mi je u četvrtak da „nema naznaka kraja" blokade.

„Realističan sam, ne optimističan", dodao je.

Potpis ispod fotografije,

116. saziv Kongresa postao je najraznovrsniji u istoriji

Različitosti

Od četvrtka Kongres ima i rekordne 102 kongresmenke, od čega je 36 novih.

Takođe, rekordan je i broj crnih žena u Kongresu - 43, a uglavnom je reč o kongresmenkama iz tabora demokrata.

Aleksandrija Okasio-Kortez iz Njujorka postala je najmlađa žena u istoriji koja je izabrana za Kongres - rođena je 1989. godine.

Neki su tako na društvenim mrežama istakli i situaciju među republikancima, koje u Kongresu predstavljaju uglavnom beli muškarci.