Sajber napadi u Nemačkoj: Dvadesetogodišnji haker tvrdi da je provalio u podatke političara

Korisnik @_0rbit na Tviteru je svaki dan u decembru objavljivao privatne informacije
Potpis ispod fotografije,

Korisnik @_0rbit na Tviteru je svaki dan u decembru objavljivao privatne informacije

Za sve hakerske napade posle kojih su objavljeni privatni podaci političara u Nemačkoj, pa i same Angele Merkel, odgovoran je jedan dvadesetogodišnjak, saopštila je nemačka policija.

Potpisuje se kao „B0g", a objavio je privatne informacije političara, novinara i drugih slavnih ličnosti na Tviteru, pod korisničkim imenom @_0rbit.

Policijski istražitelji su rekli da se mladić još školuje i živi sa roditeljima.

Osumnjičeni je izjavio da je sve radio sam i da je bio ljut zbog izjava javnih ličnosti koje je napao.

Oštećeno je oko 1.000 ljudi, uključujući nemačku kancelarku.

Ciljao je političare iz svih većih političkih stranaka, izuzev krajnje desničarske AfD. Ipak, istražitelji su rekli da još nisu pronašli dokaze o političkim sklonostima osumnjičenog.

Šta znamo o osumnjičenom?

Nemačka federalna kriminalistička policija (BKA) je saopštila da informacije objavljene na internetu uključuju telefonske brojeve, adrese, podatke o kreditnim karticama, fotografije i privatne poruke.

Istražitelji su rekli da je nemački građanin kojeg su uhapsili sarađivao i pokazao im dokaze do kojih nisu mogli da dođu bez njegove pomoći. Policija i dalje pregledava zaplenjeni kompjuter.

U saopštenju, BKA navodi da je muškarac uhapšen nakon pretresa njegovog doma u nedelju u državi Hese. Optužen je za špijuniranje i neovlašćeno objavljivanje podataka.

Međutim, pušten je na slobodu „zbog nedostatka osnova za pritvor", saopštila je policija. U obzir su uzete i njegove godine i saradnja sa policijom.

Tviter nalog @_0rbit je sada ugašen.

U ličnim podacima na nalogu je pisalo da ga interesuju „istraživanja u oblasti bezbednosti".

Ko je bio meta?

Od oko hiljadu političara, poznatih ličnosti i novinara čiji su privatni podaci i informacije procureli u javnost, oko 50 slučajeva se vodi kao „ozbiljniji", uključujući privatnu prepisku ili fotografije, rekli su zvaničnici.

Potpis ispod fotografije,

Angela Merkel, lider Zelenih Robert Habek i TV satiričar Jan Bomerman - svi oni su pogođeni napadom

Među pogođenima su:

  • Kancelarka Angela Merkel: objavljena je njena mejl adresa i nekoliko pisama koje je pisala kao kancelarka ili su njoj upućena
  • Glavne parlamentarne grupe, uključujući vladajuće partije desnog i levog centra, kao i Zelene, levice Die Linke i FDP. Čini se da samo AfD nije oštećen
  • Vođa Zelenih Robert Habek, koji je imao privatne razgovore sa članovima porodice. Objavljeni su i podaci o kreditnoj kartici
  • Novinari javnih emitera ARD i ZDF, kao i TV satiričar Jan Bomerman, reper Marteria i rep grupa K.I.Z
  • Drugi TV-satiričar, Kristian Ering, kaže da mu je navodno ukradeno i objavljeno 3.4 gigabajta podataka, uključujući fotografije sa odmora. Prošle godine je dobio sudski postupak protiv liderke AfD-a Alis Vajdel, koja ga je tužila nakon što ju je nazvao „droljom" u svojoj TV emisiji.
  • Zastupnik u SPD-u, Florijan Post, rekao je da se „prilično šokirao" zbog curenja informacija o njegovom računu i drugih detalja na internetu, ali je dodao da je barem jedan fajl koji je objavljen bio lažan.

Ovaj hakerski napad izazvao je pravi politički haos. Robert Habek, lider Zelenih, obrisao je Tviter i Fejsbuk naloge u ponedeljak, nakon što su procureli njegovi podaci.

Nemački ministar unutrašnjih poslova Horst Sihofer rekao je na konferenciji za novinare u utorak da će u narednih šest meseci usvojiti novi zakon o zaštiti podataka.

Kako se hakerski napad dogodio?

Osumnjičeni je rekao policiji da je sve uradio potpuno sam.

Istražitelji su za agenciju DPA izjavili da je 20-godišnjak sam naučio kako da hakuje i da nije prošao nikakvu obuku iz računarstva.

Čini se da je haker privatne informacije skidao tokom značajnog perioda u 2018. Zvaničnici su njegove tehnike nazvali „sofisticiranim" i dodali da je koristio i javno dostupne podatke.

On je „iskoristio nekoliko rupa" u sistemu, rekli su istražitelji, dodajući da je od tada nekoliko problema rešeno.

Šef BKA Holger Manč rekao je na konferenciji za novinare da je osumnjičeni „dobio pristup raznim računima, očigledno koristeći metode hakovanja", ali da mu je pristup tim računima sada oduzet.

Takođe se pokazalo da su nemački zvaničnici znali za barem jedan napad prošle godine, ali su mislili da je to izolovan slučaj.

Potpis ispod fotografije,

Nemačka služba za državnu bezbednost

U subotu je Agencija za bezbednost informacija BSI saopštila da je član nemačkog parlamenta početkom decembra prijavio sumnjivu aktivnost na svom mejlu.

U saopštenju, iz Agencije navode da su sazači za aktivnosti hakera @_0rbit tek kada su informacije procurele, odnosno kada ih je on objavio.

Nemački zvaničnici su takođe rekli da nema dokaza koji ukazuju na to da su vladini sistemi ugroženi.

Skandal je ponovo uzburkao rasprave o poboljšanju sajber sigurnosti.