Četiri stvari koje treba da znate ove nedelje: Odlučujuća nedelja za Bregzit i najveće svetsko okupljanje

Ponedeljak je, počinje nova nedelja, i nećemo se pretvarati da znamo sve što će se desiti u narednih sedam dana, ali imamo osećaj šta bi moglo.

Evo vašeg brifinga o nekim od najvažnijih i najzanimljivijih priča koje se dešavaju u narednoj nedelji.

1) Najbitnija nedelja za Bregzit

Šta se dešava?

Britanski parlamentarci će u utorak glasati o planu premijerke Tereze Mej za izlazak Velike Britanije iz Evropske unije koji treba da se dogodi 29. marta.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionČetiri razloga zbog kojih proces odvajanja od EU ne teče tako glatko

Zašto je to važno?

Ovo je jedna od najvažnijih nedelja za Bregzit (ako ne i najvažnija), a britanska politička scena bi mogla da izgleda mnogo, mnogo drugačije do vikenda.

Tereza Mej se suočava sa žestokim protivljenjem zbog plana za izlazak iz Evropske unije. Ako je poslanici ne podrže, to će verovatno biti poraz veka.

Postavlja se pitanje: Šta dalje? Šta je Plan B? Postoji li plan B? Može li Britanija da napusti EU bez ikakvog dogovora?

Bregzit: Pet najčešćih pitanja na Guglu

2) Trampove dve godine

Image copyright EPA
Natpis na slici Dve godine vladavine

Šta se dešava?

U nedelju će Donald Tramp proslaviti polovinu svog mandata... Ili možda četvrtinu, ako se kandiduje za još jedan predsednički mandat nakon ovog.

Zašto je to važno?

Ovakvi datumi uvek su prilika za razmišljanje o tome šta je postignuto tokom predsedničkog mandata, a neće biti drugačije ni sada.

Njegove pristalice kažu da je ispunio veliki broj obećanja: od sveobuhvatnog smanjenja poreza, preko preokreta u trgovinskim sporazumima i borbe protiv Islamske države.

U kojoj meri je Tramp uradio ono što je obećao u kampanji? Amerikanci će ove nedelje razmišljati o tome.

3) Pogled iz svemira

Image copyright Reuters

Šta se dešava?

U gradu Alahabadu na severu Indije u utorak počinje hinduistički festival Kumb Mela.

Zašto je to važno?

Kumb Mela je zapravo najveće okupljanje ljudi na svetu: u više od 49 dana, očekuje se 120 miliona hinduističkih hodočasnika.

Oni veruju da će kupanje u svetim vodama na ušću tri reke izbrisati njihove grehe i pomoći im da se oslobode ciklusa - stalnog ponavljanja rođenja i smrti.

Skup je toliko veliki da će se videti iz svemira.

Uvertira u ovogodišnji događaja je takođe bila istorijska: prvi put je prošle nedelje održana šetnja transrodnih svetaca, u zemlji sa dva miliona transrodnih ljudi.

4) „Velika nacionalna debata"

Šta se dešava?

Francuski predsednik Emanuel Makron pokreće u utorak seriju razgovora na nacionalnom nivou koji bi trebalo da reše brojne probleme. Među njima su i oni koje su postavili demonstranti na protestima žutih prsluka.

Zašto je to važno?

Protesti predstavljaju do sada najveći izazov za predsednika Makrona.

Počeli su zbog povećanja cena dizela. Iako je poskupljenje ubrzo odloženo, pokret se probudio i razvio iz opšteg besa zbog visokih troškova života.

Makron se nada da će rešiti problem i smanjiti zabrinutost demonstranata nizom debata u gradskim skupštinama širom Francuske u naredna tri meseca.

Pojedini odbornici će moći da organizuju događaje ako bilo ko od njih to zatraži, a u javnosti će objavljivati knjigu žalbi.

Međutim, planiranje debata je pomalo haotično, a žena koja je trebalo da radi na planiranju događaja odustala je prošle nedelje, nezadovoljna platom.

Makron se nada da duh još nije izašao iz boce.

Više o ovoj priči