Kina: Hakeri ponovo udarili, ukradeno 200 miliona biografija

Chinese high-speed trains Image copyright Reuters
Natpis na slici Tokom 2018. bilo je nekoliko velikih hakerskih napada u Kini, kada je ukradeno više stotina miliona privatnih podataka o građanima

Baza podataka u kojem je bilo više od 200 miliona biografija građana Kine objavljena je na internetu.

Iz bezbednosne firme Hakenpruf navode da baza podataka, u kojem su bile „veoma detaljne" informacije, nije imala ni osnovnu zaštitu.

Među objavljeni podacima su imena, mobilni telefoni, mejlovi, istorija obrazovanja i mnogi drugi detalji iz privatnog života.

Analiza pokazuje da su informacije prikupljene sa nekoliko kineskih sajtova za zapošljavanje.

Gde je procurelo?

Direktor Hakenprufa Bob Dijačenko navodi da je prvo mislio da su podaci prikupljeni sa velikog sajta sa poslovnim oglasima BJ.58.com.

Međutim, ta kompanija je kasnije negirala da su podaci od njih ukradeni.

„Proverili smo sve baze podataka i istražili sve drugo, ispostavilo se da ništa kod nas nije procurelo", navode sa sajta.

„Deluje da su podaci procureli od treće strane koja prikuplja podatke sa mnogih sajtova koji se bave biografijama ljudi", dodaju oni.

Ubrzo nakon što je Dijačenko na Tviteru objavio šta se dogodilo, baza podataka je uklonjena sa Amazon klaud servera na kojem je bila.

Kasnija analiza je pokazala da su podaci kopirani najmanje 12 puta pre nego što su obrisani.

Ništa novo

Ovo je samo poslednji u nizu incidenata u kojem su objavljeni privatni podaci velikog broja kineskih građana.

Početkom januara policija je u Pekingu uhapsila muškaraca koji je navodno ukrao podatke o pet miliona ljudi koji su putovali železnicom.

Veruje se da je haker napao sajt sistema sa rezervaciju karata.

U avgustu 2018. kineska policija je navodno istraživala curenje podataka o 500 miliona podataka mušterija Huažu grupe, koja vodi hotele širom zemlje.

Tokom prošle godine hakovani su profili na društvenih mrežama čak 19 odsto korisnika interneta u Kini, pokazuje osvrt Internet društva Kine na onlajn život zemlje u 2018. godini.

Više o ovoj priči