Proklijalo seme pamuka koje je kineska misija odnela na Mesec

fotografija semenki pamuka sa Meseca
Potpis ispod fotografije,

Seme pamuka proklijalo na Mesecu

Seme koje je kineska misija Čang E-4 odnela na Mesec je niklo, saopštila je Nacionalna svemirska administracija te zemlje.

To je prvi put da neka biološka vrsta raste na Mesecu i smatra se značajnim korakom u dugogodišnjem svemirskom istraživanju.

Čeng E-4 je prva misija koja istražuje tamnu stranu Meseca, koja ne može da se vidi sa Zemlje.

Sonda je sletela 3. januara, noseći instrumente za analizu geologije područja.

Biljke su i ranije rasle na međunarodnoj svemirskoj stanici, ali nikada na Mesecu.

Sposobnost uzgoja biljaka na Mesecu biće sastavni deo dugoročnih svemirskih misija, poput putovanja na Mars koje će trajati oko dve i po godine.

To bi značilo da bi astronauti mogli potencijalno da ubiraju sopstvenu hranu u svemiru, smanjujući potrebu da se vrate na Zemlju kako bi se snabdeli.

Potpis ispod fotografije,

Kinezi istražuju tamnu stranu Meseca

U prtljagu svemirkog broda nalaze se i seme pamuka i krompira, kao i kvasac i larve muva.

Biljke se nalaze u zatvorenoj posudi na brodu. Usevi će pokušati da formiraju mini biosferu - veštačko, samoodrživo okruženje.

Da li će Mesec biti zagađen?

Paul Rinkon, urednik u oblasti nauke, BBC njuz

Mini eksperiment biosfere na Čangu E-4 je dizajniran da testira fotosintezu i procese disanja u živim organizmima koji rezultiraju proizvodnjom energije. Čitav eksperiment se sprovodi u kantici od 18 centimetara, teškoj je 3 kilograma i delo je 28 kineskih univerziteta.

Organizmi koji se nalaze unutra su snabdeveni vazduhom, vodom i hranljivim materijama što im podstiče rast. Prema rečima kineskih naučnika, jedan od izazova je da se održi temperatura pogodna za rast kada se uslovi na Mesecu menjaju između -173 i više od 100 stepeni Celzijusa.

Potrebno je da se pod kontrolom drže i vlažnost i hranljive materije. Neki postavljaju pitanje koliki je rizik da eksperiment „zagadi" Mesec, ali naučnici generalno smatraju da je mala mogućnost za to. Treba ponoviti da je na Mesecu već skoro 100 vreća otpada koje su ostavili astornauti misije Apolo.

Kineski državni mediji su danas objavili da je seme pamuka proklijalo.

Zvanični glasnik vladajuće Komunističke partije Narodni dnevnik je na Tviteru objavio sliku proklijalog semena, rekavši da je time označen „završetak prvog biološkog eksperimenta čovečanstva na Mesecu".

Astronom Australijske astornomske observatorije Fred Vatson je rekao za BBC da je ovo „dobra vest".

„Ovo ukazuje da za astronaute možda neće biti nepremostivih prepreka u budućim pokušajima da uzgoje sopstvene useve na Mesecu u kontrolisanom okruženju."

Potpis ispod fotografije,

Seme je počelo da raste pošto je sonda sletela na Mesec

„Mislim da svakako postoji veliko interesovanje za korišćenje Meseca kao mesta za presedanje, posebno za letove na Mars, jer je relativno blizu Zemlje", kazao je Vatson.

„Mi smo razmotrili budući opstanak u svemiru", reči su profesora Ksia Gangsia, glavnog tvorca eksperimenta koje je preneo South China Morning Post.

„Upoznavanje sa rastom ovih biljaka u okruženju sa niskom grafitacijom omogućilo bi nam da postavimo temelje za buduće uspostavljanje svemirske baze."

On je rekao da bi pamuk eventualno mogao da se koristi za odeću, dok bi krompir mogao da bude izvor hrane za astronaute, a uljana repica izvor ulja.

Kineska novinska agencija Sinhua javila je da je seme bilo uspavano korištenjem „bioloških tehnologija" tokom 20-odnevnog putovanja od Zemlje do Meseca.

Počelo je da raste kada je kontrolni centar sa Zemlje poslao komandu sondi da zalije seme.

Sinhua navodi da je do sada 170 slika poslato na Zemlju.

Kineski program za istraživanje Meseca je u petak objavio nekoliko fotografija koje je snimila sonda, uključujući panoramske slike mesta sletanja, kao i video snimke letelica koje se spuštaju.