Britanska premijerka izgubila u bici za Bregzit

Potpis ispod videa,

The prime minister's Brexit deal is backed by 202 MPs but 432 vote against.

Dogovor oko Bregzita koji je predstavila britanska premijerka Tereza Mej odbijen je sa razlikom od 230 glasova - što je najveći poraz jedne britanske vlade u istoriji.

Čak 432 poslanika glasalo je protiv ugovora koji postavlja detalje o britanskom napuštanju Evropske unije 29. marta, dok je 202 poslanika glasalo za sporazum.

Vođa opozicionih laburista Džeremi Korbin podneo je zahtev za izglasavanje nepoverenja vladi, što bi moglo da dovede do opštih izbora.

Glasanje će se održati u sredu uveče.

Korbin je rekao da će ovaj zahtev omogućiti Donjem domu parlamenta da „donese presudu o potpunoj nesposobnosti ove vlade."

Ako poslanici izglasaju nepoverenje, vlada ili bilo ko ko može da skupi većinu glasova, imaće 14 dana da dobije poverenje za svoj program. Ako do toga ne dođe, biće održani izbori.

Čak 118 poslanika konzervativaca je glasalo zajedno sa opozicionim partijama protiv sporazuma koji je Mej postigla sa liderima Evropske unije.

Autor fotografije, House of Commons

U normalnim vremenima, posle ovako katastrofalnog poraza za tako važan sporazum, očekivala bi se ostavka premijera.

Ali u izjavi tik nakon glasanja, Mej je nagovestila da neće odustati.

„Dom je rekao svoje, i ova Vlada će slušati", rekla je poslanicima.

Ponudila je međusobne razgovore predstavnika partija da bi se utvrdili dalji koraci oko Bregzita, ako njenoj vladi bude izglasano poverenje.

Bivši ministar spoljnih poslova i vodeći zastupnik Brezgista Boris Džonson je rekao da je glasanje bilo „veći poraz nego što su ljudi očekivali" i da to znači da je premijerkin sporazum sada „mrtav".

Džonson je, međutim, rekao da ovakav ishod glasanja daje premijerki „snažan mandat da se vrati u Brisel" i ispregovara bolji sporazum, bez kontroverzne tačke oko bekstopa za Severnu Irsku.

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je da žali zbog ovakvog ishoda glasanja i pozvao britansku vladu da „razjasni namere u odnosu na sledeće korake što je pre moguće."