Suđenje El Čapu: 100 miliona dolara mita bivšem meksičkom predsedniku

Penja Nijeto i Guzman
Potpis ispod fotografije,

Bivši predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto (l) i „El Čapo" Guzman (d)

Bivši predsednik Meksika Enrike Penja Nijeto primio je mito od 100 miliona dolara od vođe narko kartela Hoakina „El Čapo" Guzmana, tvrdi svedok.

Aleks Cifuentes, koji tvrdi da je više godina bio Guzmanov bliski saradnik, izjavio je u sudnici u Njujorku da je 2016. godine policiji prijavio mito.

Guzman je optužen da je organizovao poslove Sinaloa narko kartela, za koji tužioci tvrde da je bio glavni dobavljač droge za SAD.

Penja Nijeto je bio predsednik Meksika od 2012. do 2018. godine.

Suđenje Guzmanu je počelo novembra prošle godine, nakon što je izručen iz Meksika kako bi se suočio sa optužbama za trgovinu kokainom, heroinom i ostalim drogama, kao vođa najvećeg svetskog narko kartela, prema tvrdnjama SAD.

Potpis ispod fotografije,

El Čapo (d) je do sada najveći vođa narko kartela koji je se našao pred sudom u Americi

Kako navode novinari koji prate suđenje, Penja Nijeto je prvo tražio 250 miliona dolara, pre nego što je pristao na sumu od 150 miliona.

Cifuentes tvrdi da je novac u Meksiko siti 2012. godine dostavio El Čapov prijatelj.

Cifuentes, kolumbijski kralj droge, sebe je opisao kao El Čapovu „desnu ruku", a radio je kao njegov pomoćnik i dve godine se skrivao od policije u meksičkim planinama.

Uhapšen je u Meksiku 2013. godine i kasnije je izručen SAD gde se, u dogovoru sa tužiocima, izjasnio krivim za trgovinu drogom.

Bivši predsednik Penja Nijeto nije komentarisao ove tvrdnje, ali je ranije odbacio optužbe protiv korupcije koje su se pojavile otkako je suđenje počelo u novembru.

Guzmanov advokat, Džefri Lihtman, tvrdi da je vođa Sinaloa klana zapravo Ismael „Em Majo" Zambada.

Tvrdi da je Zambada izbegao optužbe podmitivši „čitavu" meksičku vladu, uključujući bivšeg predsednika Penja Nijetu i njegovog prethodnika Felipea Kalderona.

Penja Nijeto i Kalderon su odmah odbacili optužbe nazvavši ih „potpuno lažnim i nesmotrenim".

U novembru je još jedan član kartela svedočio i tvrdio da je aktuelni predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador takođe primio mito 2005. godine.