Oskar 2019: Ovogodišnji obrti, šokovi, iznenađenja i znatiželje

Na svakoj listi nominacija za Oskara povećava se broj obrta, iznenađenja i zanimljivosti, a to nije izuzetak ni ove godine.

Evo kratkog pregleda nekih od najzanimljivijih nominacija.

1) Koja Marina?

Od neverovatnih 10 nominacija koje je dobio film Roma, nijedna nije donela više iznenađenja od nominacije Marine de Tavire u kategoriji najbolje sporedne glumice.

I dok je bilo očekivano da za najbolju žensku ulogu bude nominovana Jalicija Aparisio za ulogu meksičke sluškinje u filmu Alfonsa Kuarona, nekoliko njih je u trci podržalo i njenu koleginicu u tom filmu.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Ko je Marina?

To je samo pokazatelj koliko je poluautobiografski portret meksičke sluškinje priznat u Akademiji filmske umetnosti i nauka.

Strahovalo se i kako bi članovi Akademije mogli da reaguju zbog povezanosti sa Netfliksom, čiji ulazak u filmsku industriju nije bio baš dobrodošao kod svih.

Tri nominacije za drugi Netfliksov naslov - film braće Koen Balada o Basteru Skragsu, dodatno su podstakle holivudske aspiracije.

Nominacija za najbolji film za Kauronovu Romu je prva za Netfliksov naslov u užem izboru za glavnu nagradu.

2) Da li je film Zvezda je rođena režirao sam sebe?

Osam nominacija za film Zvezda je rođena uključuju dve za Bredlija Kupera - za najboljeg glumca i najbolji scenario.

Ipak, Kuper nije nominovan za najboljeg ražisera - pa bi to moglo filmu da smanji šanse da bude proglašen za najbolji film.

U istoriji dodele Oskara, samo su dva filma - Vozeći gospođicu Dejzi i Argo - bila nominovana za najbolji film i za najbolju režiju.

Ista logika važi i za film Zelena knjiga, među čijih pet nominacija nema one za najbolju režiju za Pitera Farelija.

Fareli je nominovan kao jedan od producenata i koautor Zelene knjige, tako da teško da ima razloga da oseća ogorčenje prema Akademiji.

Čini se, međutim, da je njegovo nedavno izvinjenje za pokazivanje genitalija možda oduzelo glasove koji su potrebni da bi se priznala i njegova samostalna dela.

Ko je ovde pravi pobednik? Pavel Pavlikovski, reditelj filma Hladni rat, koji je, bez sumnje, zapanjen kao i svi drugi kandidat za najboljeg režisera.

3) Vreme procvata

Uvek možete računati da će Akademija uraditi pravu stvar - na kraju.

Spajk Li je, na primer, konačno dobio prvu nominaciju za najbolju režiju za BlacKkKlansman, nakon tri decenije rada.

U 72. godini Pol Šreder - reditelj legendarnih ostvarenja poput filmova Taksista i Razjareni bik - sa zakašnjenjem dobija prvu nominaciju za scenario.

Image copyright AFP
Natpis na slici Šreder je konačno priznat

Nakon više od 50 godina u poslu, 74-godišnji Sem Eliot - vlasnik najboljih brkova Holivuda - nominovan je za ulogu u filmu Zvezda je rođena.

To što je nominovan, naravno, ne garantuje naravno da će kući odneti nagradu.

Samo pitajte kompozitorku Dajanu Boner, koja je dobila desetu nominaciju u kategoriji najbolje pesme za doprinos dokumentarnom filmu o Rut Bejder Ginsberg.

Nijedna od njenih ranije uvrštenih pesama nije završila kao pobednička.

4) Vakanda zauvek!

Pre deset godina, izostavljanje Mračnog viteza iz kategorije za najbolji film, bio je jedan od razloga zašto je Akademija odlučila da proširi broj kandidata u toj kategoriji sa samo pet naslova.

Deset godina kasnije, i 90 godina nakon prve ceremonije dodele nagrada, Crni panter je postao prvi superherojski film koji je nominovan u kategoriji za najbolji film.

I Spajdrmen je uz to nominovan u kategoriji najboljeg animiranog filma.

Šteta što Sten Li više nije tu da to vidi.

5) Odbacivanje ludih bogatih

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Ko ga nosi kući?

Romantična komedija Ludi bogati Azijati bila je veliki hit širom sveta i izazvala mnogo diskusija o zastupljenosti manjina na filmu.

Ali to nije prelomilo odluku Akademije koja filmu Džona M. Čua nije dala nijednu nominaciju.

Isto se dogodilo i Emili Blant ove godine, uprkos upečatljivim nastupima u filmovima Povratak Meri Popins i Tiho mesto.

S obzirom na to da je Džuli Endruz osvojila Oskara za ulogu neodoljive dadilje Meri Popins 1965. godine, Blant možda ima razloga da se oseti tužno - iako se, za utehu, ovog vikenda takmiči za nagradu Udruženja filmskih glumaca, gde je dva puta nominovana.

6) Osvajači Korbulovi

Ove godine, sedmu godinu zaredom, bar jedan od trojice britanske braće Korbul je nominovan za nagradu za najbonje vizuelne efekte.

To je impresivan rekord, a Korbulovi zasad imaju tri Oskara i 12 nominacija.

Što znači - tri više od Glen Klouz: njena nominacija za najbolju žensku ulogu u filmu Žena je sedma koju je imala za 36 godina karijere.

Zato nije ni čudo što je trenutno favorit među kladioničarima koji veruju da će se najzad dokopati Oskara i tako poraziti Lejdi Gagu i Oliviju Kolman.

Povezane teme

Više o ovoj priči

Povezani internet linkovi

BBC nije odgovoran za sadržaj sajtova sa spoljnih linkova