Britanska kraljica i Bregzit: „Zajednički jezik“ neophodan

Kraljica Elizabeta

Autor fotografije, PA

Potpis ispod fotografije,

Kraljica inače ne iznosi političke stavove

Britanska kraljica je pozvala građane da pronađu „zajednički jezik" i poštuju „različite tačke gledišta".

Komentatori kažu se primedbe smatraju upućenim debati o Bregzitu, dok poslanici sledeće nedelje ponovo treba da glasaju o sporazumu o napuštanju Evropske unije.

Poslanici su odbacili sporazum prošle sedmice, a Britanija će 29. marta EU napustiti bez sporazuma, osim ako do dogovora ne dođe.

BBC novinar koji prati kraljevsku porodicu, Nikolas Bičel, smatra da nema sumnje da kraljica „šalje poruku".

„Jaka zajednica"

„Nemoguće je zamisliti da bi šefica države koristila konstrukcije reči kao što su ove, a da se one ne smatraju referencom na aktuelnu političku debatu", rekao je on.

Njene reči odjekivale su i u božićnom obraćanju, dodao je BBC novinar.

Please upgrade your browser

Kraljica, kao šefica države, ostaje neutralna po političkim pitanjima i obično ne izražava svoje stavove o spornim pitanjima.

Međutim, govoreći na događaju povodom 100 godina Sandringamskog ženskog instituta u Norfolku, kraljica je rekla: „Stalni naglasak na strpljenju, prijateljstvu, zajedništvu i uzimanje u obzir potreba drugih, danas je jednako važno kao kada je ova grupa osnovana pre toliko godina.

Naravno, svaka generacija se suočava sa novim izazovima i mogućnostima.

Dok tražimo nove odgovore u moderno doba, ja više volim isprobane i testirane recepte - da govorimo dobro jedni o drugima, poštujući različita gledišta, tragajući za zajedničkim osnovama i nikada ne gubeći iz vida širu sliku", rekla je kraljica.

Autor fotografije, PA

Potpis ispod fotografije,

I u prazničnom obraćanju je imala slične primedbe

Ona je rekla da je takav pristup „bezvremenski i da ga preporučuje svima".

Kraljičine primedbe dolaze neposredno pre nego što premijerka Teraza Mej pred Predstavnički dom treba da iznese revidirani plan o Bregzitu 29. januara, pošto su poslanici 15. januara odbacili sporazum.

Irska granica

Poslanici su takođe predložili brojne amandmane sa alternativnim predlozima, koji uključuju odlaganje krajnjeg roka za napuštanje EU 29. marta, kako bi se izbeglo izlaženje pre postizanja dogovora.

Mnogi poslanici strahuju da bi izlazak iz EU bez formalnog sporazuma o povlačenju izazvao haos u lukama i poremećaje u poslovanju, iako su tu opciju podržali i neki poslanici koji se zalažu za Bregzit i koji veruju da je ovo gledište preterano.

Još jedan amandman odnosi se na bekstop i osiguravanje da granica između Severne Irske i Republike Irske neće biti vraćena.

I Velika Britanija i EU veruju da bi vraćanje graničnih kontrola moglo da ugrozi mirovni proces, ali zagovornici Bregzita se boje da bi zaštitni mehanizam mogao da poveže Veliku Britaniju s pravilima EU na neodređeno vreme bez ikakve izjave o njima.

Kraljičin poziv dotakao se istih pitanja kao i njena božićna poruka, u kojoj je pozvala ljude da se prema drugima odnose s poštovanjem, „čak i kada postoje najdublje razlike".