„Odlazak iz Nedođije“ - Dokumentarac o Majklu Džeksonu „uznemirujuć i razarajuć“

Majkl Džekson Image copyright Getty Images
Natpis na slici Majkl Džekson je uvek negirao tvrdnje o zlostavljanju

Majkl Džekson daje dečaku nakit u zamenu za seksualni odnos - scena je iz dokumentarca „Odlazak iz Nedođije" (Leaving Neverland).

„Uznemirujući i razarajući" film je prikazan na Sandens festivalu u Juti u Americi.

U njemu dvojica muškaraca optužuju Majkla Džeksona za zlostavljanje u detinjstvu.

Njegovi naslednici negiraju tvrdnje, uz reči da je to „nečuven i patetičan pokušaj da se iskoristi i unovči" pevač koja je preminuo 2009. godine.

Reporter Ju Es EJ Tudeja Patrik Rajan je bio na svetskoj premijeri u petak.

Vejd Robson i Džejms Sejfček kažu da su imali sedam i deset godina kada se pevač sprijateljio sa njima i njihovim porodicama.

Sada u tridesetim, tvrde da ih je Majkl Džekson seksualno zlostavljao.

Džekson je uvek odbacivao ovakve tvrdnje.

Policija je pretresla njegov ranč Nedođija 2003. godine tokom istrage o navodima o zlostavljanju 13-godišnjeg dečaka.

Slučaj se našao na sudu, a Vejd Robins je bio glavni svedok. Zakleo se i rekao da ga pevač nikada nije zlostavljao, a Džekson je oslobođen optužbi 2005.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Vejd Robson je doživeo dva nervna sloma i onda terapeutu priznao traume iz detinjstva

Vejd je od tada postao otac i u jednom intervjuu je rekao da je nakon dva nervna sloma konačno otkrio terapeutu mračnu tajnu koju je skrivao.

„Bila je to bol, zgađenost i bes, pomisao da tako nešto može da se desi mom sinu."

On je 2013. podneo tužbu tvrdeći da ga je pevač zlostavljao, ali je sud odlučio da je predugo čekao da traži legalni postupak.

„Kredibilan film"

Film iz dva dela je režirao Den Rid i u sinopsisu piše: „Kroz iskrene intervjue sa danas odraslim muškarcima i njihovim porodicama, Odlazak iz Nedođije predstavlja portret neprekidne eksploatacije i obmane".

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Film je režirao Den Rid

Reporet Adam B Veri je gledao film i nakon toga napisao: „Duboko emotivni Vejd Robson i Džejms Sejfček dobili su ovacije nakon prikazivanja filma. Mnogo toga će tek biti rečeno, ali mogu da kažem: ovo je temeljan, razoran, duboko verodostojan film".

Filmska kritičarka Ju Es Viklija Mara Rajnštajn je napisala: „Drhtavo. Vau. Svi smo grešili kada smo klicali Majklu Džeksonu."

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Fanovi su tražili skidanje filma sa programa

Zbog ranije podrške koju su Bejd i Džejms davali Džeksonu i tvrdnji da ih nikada nije zlostavljao, njegovi fanovi su od organizatora festivala zatražili da film povuče sa programa.

Džeksonovi naslednici su u saopštenju naveli da „film prikazuje nepotvrđene navode koji su se navodno dogodili pre 20 godina i tretira ih kao činjenice".

„Njih dvojica su pod zakletvom izjavili da se ti događaji nikada nisu desili. Oni nisu pružili nikakve nezavisne dokaze i apsolutno nikakav dokaz u prilog optužbama, što znači da je ceo film nastao isključivo na osnovu reči dvojice lažnih svedoka."

Kažu i da je reditelj odlukom da ne intervjuiše nikog drugog osim dvojice muškaraca i njihovih porodica, „zanemario proveru činjenica kako bi mogao da stvori tako očigledno jednostranu naraciju, da gledaoci nikada ne dobiju izbalansiran portret".

Dokumentarac će biti prikazan na Kanalu 4 na proleće.

Majkl Džekson je uvek negirao navode o zlostavljanju.

Preminuo je 25. juna 2009. u 50. godini, nakon konzumiranja prekomerne doze propofola.

Povezane teme

Više o ovoj priči