Bregzit: Tereza Mej pred novim razgovorima sa EU - „bekstop" problem

Tereza Mej Image copyright PA

Britanski poslanici podržali su amandman kojim se od Tereze Mej traži izmena njenog sporazuma o Bregzitu, pa se očekuje da bude još razgovora britanske premijerke i lidera EU.

Poslanici su glasovima 317 prema 301 podržali zahtev Terezi Mej da od Brisela traži zamenu takozvanog „bekstopa".

„Bekstop" je svojevrsna sigurnosna mreža koja garantuje da neće biti „tvrde granice" između dve Irske, čak i ako Britanija napusti EU bez sporazuma.

Međutim, iz EU navode da neće menjati sporazum postignut sa britanskom premijerkom.

Mej je zakazala i razgovore sa opozicionim liderom laburista Džeremijem Korbinom, nakon šti su poslanici podržali amandman u kojem se odbacuje ideja napuštanje EU bez dogovora sa Evropskom unijom.

Korbin na to kaže da se neće sastati sa premijerkom.

Šta se desilo?

Mej navodi da će njen revidirani sporazum biti pred britanskim parlamentom „što je pre moguće", kada će biti održano novo glasanje o njemu. Prethodni sporazum su britanski poslanici odbacili u ključnom glasanju.

Međutim, više evropskih lidera je istaklo da neće biti revizije dogovora.

„Bekstop je deo sporazuma o povlačenju, a sporazum o povlačenju nije moguće menjati", izjavio je predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, dok je isto izjavio i francuski premijer Emanuel Makron.

Irski ministar inostranih poslova Sajmon Kovejni izjavio je da je „bekstop" neophodan, uprkos glasanju u britanskom parlamentu.

Reprodukovanje multimedijskog sadržaja na vašem uređaju nije podržano
Media captionZašto je tako teško postignuti dogovor o Bregzitu?

Međutim, Tusk je potom izjavio da će EU ipak biti spremna da ponovo pogleda političku deklaraciju - deo sporazuma kojim se garantuje budućnost odnosa Britanije i EU.

Kako navodi, oni će razmotriti sve „obrazložene zahteve" do 29. marta, datuma do kojeg Britanija treba da napusti EU.

Jedan od glavnih razloga zbog kojih je u januaru propao predlog Tereze Mej o sporazumu o Bregzitu, kada su ga poslanici odbacili, jeste upravo „bekstop".

Mej je u parlamentu rekla da je većina poslanika sada podržava napuštanje EU uz sporazum, ali je priznala da novi pregovori sa EU neće biti laki.

Nekonvencionalna pobeda

Analiza Laure Kunsberg, političke urednice BBC

Tereza Mej je sigurnim koracima išla ka novom porazu, ali je završila nekonvencionalnom pobedom - koja je ipak pobeda.

Konzervativna partija, koja je nedavno bila veoma podeljena, sada daje utisak da je ponovo ujedinjena, čak iako je to privremeno.

Ipak, premijerka je pobedila samo zato što je pristala na zahteve poslanika i to tako što je dala obećanje za koje nije sigurna da može da ispuni.

Iz EU kažu da je to trenutno nemoguće.

Proces izlaska Britanije iz EU do sada je bio pun saplitanja britanskih lidera, koji bi se potom podigli kako bi napravili još jedan korak.

Tu postoji jedno validno pitanje - dokle?

Šta dalje?

Portparol Tereze Mej kaže da će sa kolegama razmotriti predlaganje kompromisa, ali i druge opcije - stavljanje vremenskog ograničenja na „bekstop" i način kako izaći iz njega.

Revidirani sporazum britanske premijerke će biti vraćen pred parlament da poslanici ponovo glasaju o njemu.

Ukoliko poslanici odbiju i taj sporazum, uslediće novo zasedanje na kojem će poslanici ponovo izneti amandmane za njegovu izmenu.

O tome će se debatovati dan kasnije.

Ukoliko ne bude sporazuma o Bregzitu do 13. februara, britanska premijerka će dati izjavu i zakazati termin za debatu o amandmanima sledećeg dana.

Više o ovoj priči