U Teheranu je zabranjeno šetati psa na javnim mestima

  • Vesti iz sveta
  • ... po izboru BBC Monitoringa
Potpis ispod fotografije,

Čovek sa psom u Teheranu, maj 2018.

U glavnom gradu Irana je zabranjeno šetanje pasa u sklopu zvanične kampanje čiji je cilj smanjenje broja vlasnika pasa.

„Dobili smo dozvolu iz kancelarije gradskog tužioca i preduzećemo mere protiv ljudi koji šetaju pse na javnim mestima, poput parkova", izjavio je šef policije Teherana Hosein Rahimi.

„Strah i uplašenost"

Zabrana je stupila na snagu zato što psi izazivaju „strah i uplašenost" kod građana, izjavio je za agenciju Klub mladih novinara.

Kao da ove mere nisu dovoljno drakonske, Rahimi je dodao da je voženje psa u automobilu takođe zabranjeno.

„Zabranjeno je voziti pse u automobilima i ukoliko ovo primete, policijske snage mogu da primene ozbiljne mere protiv vlasnika automobila", izjavio je za novinsku agenciju koju je osnovao iranski javni servis kako bi obučavao mlade novinare.

Čuvanje i šetanje psa u Iranu je postalo problematično nakon Islamske revolucije 1979. godine i vlasnicima su nekad oduzimali pse.

Iranske vlasti pse smatraju „prljavim" životinjama i čuvanje psa video kao simbol pro-zapadne politike.

Ministarstvo kulture i Islamski savet su 2010. godine zabranili reklamiranje bilo kakvih proizvoda za pse, a pre pet godina se u parlamentu raspravljalo da se vlasnici pasa kažnjavaju novčano ili čak bičevanjem.

Poslednji anti-pseći potez nije previše razgnevio korisnike društvenih mreža, ali jedan korisnik Tvitera se zapitao šta je sledeće i da li će stanovnici Teherana biti primorani da jašu kamile.