Bregzit: I zalihe sladoleda pred Bregzit

Magnum

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Hoće li biti Magnuma i nakon Bregzita?

Britanska kompanija Junilever je saopštila da pravi zalihe sladoleda Ben i Džeri i Magnum pred izlazak Velike Britanije iz Evropske unije.

Izvršni direktor Alan Džoup je rekao da gigant robe široke potrošnje ima dodatne zalihe za nekoliko nedelja u slučaju prekida lanaca snabdevanja.

Sledi preuzimanje zaliha za skladište za Bregzit od drugih firmi.

Ujedinjeno Kraljevstvo treba da napusti EU 29. marta, ali je zabrinutost da bi mogla da izađe bez dogovora sve veća.

Džoup je takođe rekao da je Junilever previo zalihe dezodoransa u kontinentalnoj Evropi u slučaju kašnjenja vezanih za Bregzit.

Fabrika ovog lanca koja se nalazi u Lidsu i koja proizvodi Reksonu, Akse i Dav, snabdeva čitavu Evropu, dok se njeni sladoledi proizvode na kontitnetu.

Džoup je dodao da kompanija pravi zalihe materijala za pakovanje robe.

„Napravili smo popis sa obe strane kanala", rekao je Džoup. „To su nedelje popisa - ne meseci ili dani.

Da sam u biznisu u prevljenju torbica, mogao bih da napravim dodatna pokrića, ali nismo, mi smo u robi koja se brzo kreće i jedna od stvari koje smo naučili je da, kada previmo zalihe, možemo da završimo sa pogrešnom mešavinom proizvoda."

Strahovi zbog tarifa

Brojne kompanije prave zalihe proizvoda pred Bregzit, uključujući i proizvođača delova za automobile Robert Boš, firmu koja previ luksuzne proizvode LVMH i francuskog proizvođača lekova Novartis.

Kompanije Sainsbars, Asda i Mekdonalds su ranije ove nedelje objavile da su zabrinute zbog toga što ne mogu da prave zalihe sveže hrane - te da bi ih Bregzit bez dogovora ostavio bez njih.

Vlada je, međutim, saopštila da ima „dobro uspostavljene" načine rada s industrijom kako bi se sprečili poremećaji.

Džoup, koji je u novembru nasledio Pola Polmana na mestu izvršnog direktora, je kazao da se kompanija pripremila za različite scenarije Bregzita, ali da bi izlazak bez dogovora bio najteža opcija.

„Očajnički se nadamo da nećemo završiti u tarifnom okruženju", kazao je.