Pariz će tužiti „Airbnb“ zbog nelegalnog iznajmljivanja"

Trijumfalna kapija Image copyright Getty Images
Natpis na slici Iz kompanije „Airbnb" tvrde da su zakoni u Parizu „neefikasni"

Grad Pariz će tužiti kompaniju „Airbnb" za 12.5 miliona evra zbog reklamiranja preko 1.000 objekata za nelegalno iznajmljivanje.

Vlasnici stanova i kuća mogu da iznajmljuju njihove objekte samo 120 dana godišnje. Moraju da se registruju kao preduzetnici i istaknu registracioni broj na svakom oglasu.

Prema francuskom zakonu, firme mogu biti kažnjene sa do 12.500 evra po reklami.

Iz kompanije „Airbnb" tvrde da su zakoni u Parizu „neefikasni, neproporcionalni i u suprotnosti sa Evropskim pravilima".

Prema podacima sajta Statista, Pariz je tokom 2018. godine bio najpopularnija destinacija za iznajmljivanje smeštaja preko „Airbnb" servisa, dok je London bio na prvom mestu.

„Airbnb" navodi da nakon što neki objekat ispuni kvotu od 120 dana u nekom od 18 francuskih gradova na koje se pravilo odnosi, kalendar će automatski biti blokiran tako da nije moguće izvršiti rezervaciju.

Takođe tvrde da bilo koji uslužni objekat koji je član Francuskog tela za iznajmljivanje smeštaja UNPLV (Union Nationale pour la Promotion de la Location de Vacances) nameće ovo automatsko ograničenje.

Gradonačelnica Pariza En Idalgo je u razgovoru za francuski list Journal du Dimanche izjavila da nelegalna iznajmljivanja „štete nekim delovima Pariza".

Kritičari platformi poput „Airbnb" tvrde da ovi sajtovi utiču na cene smeštaja, kao i da ponašanje gostiju može da bude problematično.

Čelnici kompanije„Airbnb" su u intervjuu 2018. izjavili za BBC da vlasnici i društvo mogu „da imaju koristi od brojnih posetilaca".

„Airbnb" u Srbiji još uvek u sivoj zoni

Mogućnost da ugoste turistu u sopstvenom stanu i solidno zarade privlačna je mnogim našim sugrađanima. Više od trista stanova u Beogradu je trenutno u ponudi na Airbnb platformi.

Iako je zamišljeno da upravnici zgrada vode evidenciju o stanovima koji se izdaju, pa i onima preko popularne mreže za kratkoročni najam - „Airbnb" (Er bi en bi), ovo pravilo se još uvek ne sprovodi u praksi.

Ovakvi stanovi u Beogradu nisu registrovani kao apartmani za pružanje turističkih usluga i vlasnici ne plaćaju nikakav porez po tom osnovu. Airbnbne snosi odgovorost za to, već upozorava vlasnike da moraju da prouče lokalne zakone i deluju u skladu s njima, pre nego što odluče da svoj stan ponude za iznajmljivanje.

Više o kratkoročnom iznajmljivanju stanova u Srbiji pročitajte ovde.

Ograničenja za kratkoročno izdavanje smeštaja širom sveta:

  • Amsterdam: Čitava kuća se može iznajmiti samo 60 dana godišnje, a planira se da se taj period prepolovi
  • Barselona: Svi koji izdaju smeštaj moraju imati dozvolu, ali se ne izdaju nove dozvole
  • Berlin: Stanodavci moraju da imaju dozvolu ukoliko žele da iznajmljuju više od 50% prostorija
  • London: Moguće je iznajmljivati stanove i kuće maksimum 90 dana godišnje
  • Palma: Gradonačelnik je najavio zabranu ovakve vrste rentiranja
  • Njujork: Obično nije dozvoljeno da se stanovi iznajmljuju na manje od 30 dana, ukoliko domaćin nije prisutan.
  • Pariz: Iznajmljivanje je ograničeno na 120 dana godišnje
  • San Francisko: Domaćin mora da se registruje i dobije sertifikat za kratkoročno izdavanje. Iznajmljivanje celog objekta je ograničeno na 90 dana godišnje
  • Singapur: Privatni objekti se mogu iznajmljivati na najmanje šest meseci godišnje
  • Tokio: Granica je 180 dana godišnje

Izvor: „Airbnb", Gradsko veće Amsterdama, Vlada Balearskih ostrva, Rojters, Njujork Tajms

Više o ovoj priči