Požar u hotelu u Delhiju: Najmanje 17 mrtvih

Hotel Arpit palas posle požara
Potpis ispod fotografije,

Hotel je bio veoma popularan zbog pristupačnih cena

Najmanje 17 osoba, među njima i jedno dete, pogunulo je u požaru koji je izbio u utorak ujutru u hotelu u glavnom gradu Indije, Delhiju, saopštila je lokalna policija.

Jedan od očevidaca incidenta rekao je da je žena sa detetom u naručju pokušala da skoči sa prozora hotela bežeći od vatre, ali oboje su poginuli.

Lokalni zvaničnici saopštili su da su nadležne službe spasile 35 osoba, a neki od povređenih gostiju hotela prebačeni su u bolnicu.

Na jednom od video snimaka vidi se muškarac koji se prvo drži za ivicu prozora sa spoljne strane zgrade, a onda skače.

Hotel Arpit palas nalazi su u kvartu Karol Bag, koji je popularan među turistima zbog pristupačnih cena smeštaja i šopinga.

„Ljudi nisu mogli da koriste hodnike za evakuaciju jer postoje drvene ploče u zidovima", rekao je vatrogasac Vipin Kenta za dnevni list Hindustan Tajms i dodao da su najmanje dve osobe skočile sa prozora zgrade.

Kenta je najavio pokretanje istrage kako bi se utvrdili uzroci požara, a lokalni mediji navode da se većina žrtava ugušila.

Premijerka Indije Narendra Modi uputila je saučešće porodicama žrtava.

Preskočite sadržaj sa Twitter, 1

Kraj sadržaja sa Twitter, 1

Požari često izbijaju u indijskim gradovima jer preduzimači „zaobilaze" propise. Tako mnoge zgrade, stare i nove, nemaju adekvatne izlaze za slučaj požara.

Zbog toga su prethodnih meseci indijske vlasti zatvorile više prodavnica i restorana u nekim od najpoznatijih kvartova Delhija.

I to nije jedini način zaobilaženja zakona, pošto vlasnici komercijalnih objekata u Indiji često zidaju više spratova nego što im je dozvoljeno.

Takav je slučaj čak i sa pomenutim hotelom Arpit Palas. Naime, ministar u lokalnoj vladi Delhija, Satijendra Džain rekao je za televiziju NDTV da je, prema projektu, hotel trebalo da ima četiri sprata, ali je bez dozvole izgrađen i peti gde su se nalazile kuhinja i terasa.