Tinejdžer rešio da se vakciniše posle raspitivanja na internetu

Itan Lindenberger

Autor fotografije, Ethan Lindenberger

Potpis ispod fotografije,

Zbog posta o vakcinaciji i stavova prema svojoj majci dobio je mnogo negativnih komentara

Itan Lindenberger iz Ohaja je na društvenoj mreži Redit postavio pitanje da li može da dobije vakcinu bez pristanka roditelja.

Majka mu ne bi dozvolila da dobije vakcinu, napisao je u postu koji ima hiljade reakcija.

Znao je da mora da sačeka da napuni 18 godina - koliko sada i ima. On je inače do sada primio samo pet vakcina.

Međutim, kako kaže za BBC, majka se i dalje protivi njegovom izboru, ali se izvinjava zbog načina na koji ju je opisao na internetu.

„Kada sam otišao na Redit, izrazio sam veliko nezadovoljstvo mojom mamom, nisam mislio da to može da ode bilo gde, mislio sam da je moja mama nerazumna, uznemirena i rekao sam neke stvari koje nije trebalo da kažem", kaže Itan za OS radio program BBC svetskog servisa.

„Morao sam da se izvinim za neke stvari koje sam napisao na Reditu. Rekao sam da je bila iritantna, luda i glupa - jer sam bio uznemiren, nisam očekivao da ću se naći u očima javnosti i da moram da štitim mamu. Nije fer prema njoj... Ona je uradila svoje istraživanje."

Dodao je da su njegove reči „upotrevljene protiv njega" na društvenim mrežama.

„Bilo šta što objavite na internetu može da postane oružje, ukoliko ne koristite reči vrlo pažljivo", kazao je on.

Lindenberger je dodao da je prestao da odgovara na komentare i kritike.

Osvrćući se na vakcinaciju, rekao je da nikada nije želeo da radi bilo šta iza leđa svojoj majci, ali se uverio da je to najbolji izbor za njega i za one koji ga okružuju.

„Ako dobijem veliki kašalj, možda ću sa tim moći da se nosim, jer sam stariji i imam dobar imuni sistem, ali šta ako kašljem u moju dvogodišnju sestru?", dodao je.

„To je ekstremno zastrašujuće razmišljanje."

Jedan od strahova njegove mame je da vakcine mogu da izazovu autizam - iako je vezu između to dvoje još 1998. odbacio Endru Vejkvild.

„Ona je veoma verovala u to da vakcine izazivaju nuspojave", rekao je Lindenberger.

„Dok sam odrastao, video sam da postoji velika debata kada ona podeli nešto na internetu. Video sam mnogo ljudi koji se nisu slagali sa njom."

Lindenberger je dodao da mu je mlađi brat rekao da bi voleo da se vakciniše, ali još nije dovoljno star da sam donese takvu odluku.

Uzrast u kom maloletnik može sam da zahteva da primi vakcinu bez pristanka roditelja varira od države do države.