Povratak Crvenih đavola: Kako je Solskjer promenio Mančester Junajted

Norvežanin je privremeni trener Mančester Junajteda Image copyright Getty Images
Natpis na slici Solskjer ima sjajan odnos sa nekadašnjim trenerom Ser Aleksom Fergusonom

Teško da je Ole Gunar Solskjer mogao da napravi bolji posao kao privremeni trener u prvih 11 utakmica na klupi Mančester Junajteda.

A ono što se desi u sledećih 11 mečeva - počev od večerašnjeg duela sa Pari Sen Žermenom u osmini finala Lige šampiona - verovatno će presudno da utiče na to da li će 45-godišnji Norvežanin dobiti stalan posao kao naslednik Žozea Murinja.

Kada se gledaju stvari van terena, Solkskjer je pritisnuo dugme za resetovanje na Old Trafordu i uspeo da vrati radnu etiku koju je u trofejno vreme uspostavio Ser Aleks Ferguson.

Za samo osam nedelja Solskjer je neutralisao „otrovnu" atmosferu koja je bila prisutna poslednjih nedelja Murinjove vladavine. A navijači ponovo uživaju da gledaju svoju ekipu.

Kako je to Solskjeru pošlo za rukom?

Za 14 godina igračke karijere, a kasnije i trenerske u Junajtedu, Solskjer je uveo neku vrstu ličnog rituala.

Kada bi se vraćao iz Norveške, uvek bi donosio čokoladice zaposlenima u klubu čiji rad je „nevidljiv" za širu javnost, a u velikoj meri utiče na ekipu.

Tako je uradio i 20. decembra kada je imenovan za trenera prvog tima Mančester Junajteda.

Recepcionerka Ket Filips, koja je radila u klubu više od pola veka prva je dobila čokoladicu. Ali, nije bila jedina i za Solskjera je to bio prirodan gest. Za zaposlene u klubu to je bio prvi znak da su stvari ponovo kao što su bile nekada.

Kasnije tog dana zaposleni su imali proslavu na kojoj nije bilo igrača, ali je Solskjer dobio poziv. Radnici su, naravno, bili spremni na negativan odgovor s obzirom na „gust" raspored treninga prvog tima.

Ipak, Solskjer se pojavio u sali kriket kluba Lankašir gde je bilo oko 500 zvanica, među kojima i potpredsednik Ed Vudvord i izvršni direktor Ričard Arnold, i proveo je 15 minuta za govornicom odgovarajući na pitanja.

Norvežanin je tom prilikom poručio oduševljenim zvanicama da je vreme da se vrate osmesi na lica. Za sada svakako uspeva u toj nameri.

Red i rutina

Po završetku Fergusonove ere, svaki trener Junajteda je menjao ponešto u uspostavljenoj rutini, pa su na kraju sve te zajedno na kraju dovelo do rušenja imperije Crvenih đavola.

Dejvid Mojs igračima sklonio pomfrit iz jelovnika, a Luj van Gal je tražio da se ugrade reflektori u klupskom centru Kerington za večernje treninge. Žoze Murinjo je prekidao konferencije za novinare, često se sukobljavao sa novinarima, ali i svojim igračima.

Primera radi, Solskjer svakog petka ima razgovor sa novinarima i te konferencije su znatno duže od Murinjovih, a klupski čelnici ne moraju nestrpljivo da prate svaku njegovu reč čekajući da im trener isporuči nove zahteve preko medija.

Prvi čovek sa kojim je Solskjer razgovarao posle Vudvordovog poziva da preuzme ekipu, bio je Majke Felan. Bivši Fergusonov pomoćnik je u prvom trenutku bio nedostupan pošto je držao edukativni trening na koledžu u Barnliju.

Međutim, Solskjer je bio uporan i znao je da će Felanovi saveti biti presudni. Tako je i bilo, a Solskjer je dokazao da je Dejvi Mojs napravio grešku kada je otpustio Felana 2013. godine.

Pristojan čovek

Solskjer je uveo i praksu da razgovara sa zaposlenima u svim sektorima kluba, bez obzira da li se radi o ćaskanju za stolovima tokom humanitarne večere u organizaciji UNICEF-a, poseti ženskim ekipama Junajteda na treningu ili fotografisanju sa devojčicama i njihovim roditeljima dok „ne padne sa nogu".

Neki od roditelja na treningu mlađih kategorija čak nisu ni prepoznali da se radi o treneru prvog tima.

Jedan od njih je rekao: „Još nisam sreo tako pristojnu osobu u svetu fudbala".

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Solskjer voli da daje šansu mladim igračima

Solskjer ima veliko poverenje u klupsku fudbalsku akademiju, zbog čega je potražio i pomoć direktora i nekadašnjeg saigrača Nikija Bata.

„On baš dobro poznaje mlađe kategorije", rekao je Bat o Solskjeru.

„Ole je moj prijatelj. Kada se vratio, jedna od prvih stvari koju je rekao je da moramo da sednemo i razgovaramo da upostavimo dobar odnos i nađemo igrače kakvi su nam potrebni", dodao je Bat.

I u skladu sa takvim opredeljenjem, dvojica talentovanih momaka, Tahit Čong i Anhel Gomeš već su dobili šansu da zaigraju za prvi tim.

Fergijevi saveti

Dosta ljudi sa strane je za ovo kratko vreme steklo pogrešan utisak da Solskjer uglavnom sprovodi Fergusonova naređenja, a da trofejni stručnjak upravlja ekipom iz senke.

Istina je mnogo jednostavnija.

Od Solskjerovog imenovanja Ferguson je dva puta bio u sportskom centru Kerington. Prvi put je došao na poziv Norvežanina, a zatim i da vidi još jednog nekadašnjeg učenika Đuzepea Rosija, kojem je Junajted dozvolio da trenira sa ekipom dok se oporavlja od povrede.

Image copyright Craig Mercer/MB Media
Natpis na slici Solskjer je u u Subotu protiv Fulama upisao 11. meč zaredom bez poraza

Solskjer zaista povremeno pozove Fergusona u kancelariju posle utakmica na Old Trafordu, ali legendarni trener najčešće nije sam, pa ti susreti traju kratko.

Ferguson ga savetuje samo ako to Solskjer traži, ali radi se o čoveku koji ima 77 godina i još se nije oporavio od moždanog udara i trenutno više voli da gleda utakmice iz jedne od loža na Old Trafordu.

Što, naravno, ne znači da Solksjer ne zasniva dobar deo fudbalske filozofije na principima bivšeg trenera. A to pre svega znači napadački fudbal.

Solskjer, kao i Ferguson, više voli da posmatra nego da vodi treninge, a tu obavezu uglavnom prepušta pomoćnicima Majklu Keriku i Kiranu Mekeni. Istovremeno, Felan često deluje kao najaktivniji u prostoru za trenere pored terena tokom utakmica.

Razmirice ostaju u kući

Tokom poslednjih dana Murinjove vladavine, jasno se videlo da deo igrača ne želi da sluša trenerove kritike. Portugalac se udaljio od ekipe, čak i od stručnog štaba.

Jednom prilikom je ušao u klupski autobus čak 40 minuta pre nego što je trebalo da krene i tamo sedeo u tišini bez ikakvog objašnjenja. Kada se to pročulo, saradnici su požurili da uđu u autobus, ali do danas nisu dobili odgovor od Murinja.

Solskjer ne želi javno da kritikuje igrače, ali je na prvoj konferenciji za medije rekao da može da upotrebi „metodu fena" koju je upotrebljavao Ferguson kada je imao šta da zameri fudbalerima. To svakako nije bilo prijatno iskustvo za one koji su se našli na meti trofejnog trenera.

Ipak, takvi slučajevi su vrlo retko dospevali u javnost.

Prihvatiti grad kao svoj

Postoje još neki detalji koji razlikuju Solskjera od Murinja. Norvežanin se na obeležavanju godišnjice pogibije igrača Junajteda u Minhenu pojavio sa kravatom i obučen u klupsko odelo, dok je Murinjo prošle godine nosio klupsku jaknu i stavio kapuljaču na glavu.

Portugalac je, doduše, igračima stavio do znanja igračima da će snositi posledice ako se ne pojave na obeležavanju godišnjice.

Za razliku od Murinja koji je živeo u luksuznom hotelu, Solskjer se identifikuje sa gradom i sebe vidi kao pravog Mankunijanca.

Prošlog ponedeljka Solskjer i Felan su, zajedno sa kapitenom gradskog rivala Sitija Vensanom Kompanijem, prisustvovali dobrotvornoj večeri na kojoj su sakupljana sredstva za pomoć beskućnicima iz Mančestera. Tu je bio i trenera Sitija Pep Gvardiola i dvojica stručnjaka su se srdačno pozdravila, a poznaju se još iz igračkih dana.

Solskjerov dolazak na mesto trenera Junajteda prokomentarisao je i Kompani:

„To je vrhunski potez i dokaz klase"

Više o ovoj priči