Bregzit: Premijerka Tereza Mej doživela novi parlamentarni poraz

Tellers Image copyright AFP

Britanska premijerka Tereza Mej doživela je novi poraz, pošto su poslanici u Donjem domu parlamenta glasali protiv njene strategije za Bregzit, a rezultat je bio 303 prema 258.

Lider opozicione Laburističke partije Džeremi Korbin pozvao je premijerku Mej, koja nije učestvovala u debati, da „prizna da je njena strategija za Bregzit propala".

Pobunjeni poslanici Konzervativne partije tvrde da je vladin predlog implicirao da više ne postoji opcija Bregzita bez sporazuma.

Ministri su negirali ovu tvrdnju, ali će ovaj poraz vlade svakako otežati situaciju premijerki u razgovorima sa predstavnicima Evropske unije.

Mej je poslanicima obećala konačno glasanje o njenom predlogu sporazuma o Bregzitu kada obezbedi promene za koje veruje da se oni zalažu.

Amandman laburista koji su predlagali da se konačno glasanje održi 27. februara je odbačen u prvom delu rasprave sa 16 glasova razlike.

I škotski SNP je podneo amandman, uz podršku Liberalno-demokratske partije, da se za tri meseca odloži zvanični izlazak Velike Britanije, planiran za 29. mart.

Protiv je glasalo 315, a 93 je bilo za. Većina laburističkih poslanica i poslanika nije učestvovalo u glasanju.

Komentarišući novi poraz Tereze Mej, Korbin je rekao da je premijerka „pre dve nedelje u parlamentu saopštila da će njen pristup doneti održivu i čvrstu većinu."

„Ipak, večerašnje glasanje pokazalo je da ne postoji većina za premijerkin plan. Ovako više ne može. Vlada ne može da nastavi da ignoriše parlament, niti da srlja ka 29. martu bez doslednog plana", rekao je Korbin.

On je dodao da je premijerka morala da prizna neuspeh sopstvene strategije i „vrati se sa predlogom koji zaista može da dobije podršku većine u parlamentu".

Ranije ove nedelje, iz Dauning strita su upozorili da bi poraz na današnjem glasanju mogao da naškodi pregovaračkoj pozicije premijerke koja pokušava da napravi promene u kontroverznoj bekstop politici, pre svega kada je u pitanju moguće uvođenje carinske kontrole između Severne Irske i Republike Irske.

Premijerka Mej veruje da može da dobije parlamentarnu većinu ako uspe da obezbedi pravno-obavezujuće klauzule u bekstop sporazumu, što je EU više puta odbila.

Laburisti su poručili Mej da joj „ponestaje vremena", tako da će poslanici biti primorani da u poslednjem trenutku biraju između opcija njenog, ili nikakvog sporazuma.

Ovo je za deseti poraz na parlamentarnom glasanju za premijerku Mej otkako je došla na funkciju.

Više o ovoj priči