Napad na Pulvama: Četiri indijska vojnika poginula u pucnjavi u Kašmiru

Indian Army soldiers arrive near the site of a gun battle between suspected militants and Indian security forces in Pinglan village in south Kashmir"s Pulwama district February 18, 2019 Image copyright AFP
Natpis na slici Indijska vojska stiže na mesto sukoba u selu Pulvama

Četiri vojnika su ubijena u Kašmiru, gradu pod indijskom upravom, u razmeni vatre sa militantima, saopštila je policija.

Sukob se dogodio u okrugu Pulmvama, gde je više od 40 indijskih paramilitarnih vojnika ubijeno u samoubilačkom napadu u četvrtak.

Tokom policijske potrage u toj oblasti ubijen je i civil.

U međuvremenu Pakistan je povukao svog ambasadora iz Delhija na konsultacije zbog pojačanih tenzija.

Indija je povukla svog najvišeg diplomatu iz Pakistana nakon napada u četvrtak - u kome tvrde da je pakistanska država bila saučesnik.

Pakistan poriče bilo kakvu ulogu u bombardovanju, za koje tvrdi da je odgovorna grupa osnovana na njenom tlu - Džaiš-e-Mohammad.

Policija kaže da su dva militanta koji su zarobljeni u selu u Pulvami ubijeni u akciji u ponedeljak.

Čula se jaka pucnjava, a indijski bezbednosni zvaničnici apeluju na meštane sela da ostanu u kućama.

Policija je za BBC Urdu izjavila da, kada su ispalili „pucnjeve upozorenja" na kuću u selu Pinglena, gde su se skrivali militanti, vatra je uzvraćena. Oficir koji je teško povređen odveden je u bolnicu.

Vlasnik kuće je ubijen tokom razmene vatre, dodala je policija.

Smrtonosni napad

Prošlonedeljni napad u Pulvami bio je najsmrtonosniji u Kašmiru u poslednjih nekoliko decenija.

Bombaš je koristio vozilo prepuno eksploziva kako bi uleteo u konvoj od 78 autobusa koji su prevozili indijske snage bezbednosti na veoma obezbeđenom autoputu Srinagar-Jammu, oko 20 kilometara od glavnog grada Srinagara.

Navodni bombaš je identifikovan kao lokalni stanovnik Kašmira star između 19 i 21 godinu. Sledećeg dana, policija je počela da pretražuje sela u Pulvami.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Napad u četvrtak se dogodio na veoma obezbeđenom autoputu Srinagar-Jammu

Napad koji se dogodio u četvrtak izazvao je anti-pakistanske proteste u nekim indijskim gradovima, a rulja napadala je kašmirske studente i poslovne ljude.

I Indija i Pakistan tvrde da su muslimani većina u Kašmiru, ali da kontrolišu samo njegove delove.

Kašmirski muslimani su upozoreni da budu oprezni, zbog izveštaja o pretnjama i zastrašivanju nakon prošlonedeljnog smrtonosnog napada na indijske snage.

Lokalni mediji izvestili su o izolovanim incidentima u kojima su studenti iz Kašmira pretučeni ili izbačeni iz njihovog smeštaja u severnim indijskim državama.

Indijska centralna rezervna policija (CRPF) ponudila je pomoć učenicima u nevolji, ali i upozorila na lažne izveštaje.

Veliki broj poginulih u napadu šokirao je mnoge širom zemlje i naveo indijsku vladu da kaže da će početi svoju odmazdu tako što će dipplomatski „potpuno izolovati" Pakistan.

Povezane teme

Više o ovoj priči