Samit Izraela i Višegradske četvorke otkazan zbog spora o holokaustu i „rasizmu“

Premijeri Mateuš Moravijecki i Benjamin Netanjahu u Varšavi, februar 2019

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Premijeri Mateuš Moravijecki i Benjamin Netanjahu na Bliskoistočnom samitu u Varšavi

Samit lidera zemalja srednje Evrope u Izraelu otkazan je nakon rasprave poljskih i izraelskih zvaničnika o holokaustu.

Poljska je otkazala učešće nakon, kako su saopštili, uvredljivih izjava izraelskih zvaničnika o učešću Poljaka u zločinima nad Jevrejima.

Konkretno, novopostavljeni ministar spoljnih poslova Izraela Izrael Kac izjavio je da „Poljaci antisemitizam upijaju sa majčinim mlekom".

Poljski premijer Mateuš Moravijecki ocenio je izjave Kaca kao „rasističke i neprihvatljive". Uvredila ih je i ranija izjava izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da su „Poljaci sarađivali sa Nemcima" tokom holokausta.

U zločinima nacističke Nemačke život je izgubilo šest miliona Jevreja, uglavnom u Poljskoj. Neki Poljaci su sarađivali sa nacistima.

Izrael je trebalo da bude domaćin samita i okupi Višegradsku četvorku - Poljsku, Češku, Mađarsku i Slovačku.

U ponedeljak su saopštili da će trojica premijera koji su najavili prisustvo, odnosno svi sem poljskog, imati bilateralne susrete sa Netanjahuom.

„To onda nije Višegradska četvorka, već samit sa članovima Višegradske grupe", izjavio je zvaničnik izraelske vlade.

Vlada Poljske je saopštila da je njeno povlačenje sa ovog sastanka „nedvosmislena poruka drugim vladama i međunarodnoj zajednici da je istorijska istina najvažnija".

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Aušvic, 1944: Nemačke SS jedinice odgovorne za masovna ubistva u industrijskim kompleksima u okupiranoj Poljskoj

Šta je izazvalo eskalaciju?

Postoji dugotrajna napetost između poljske konzervativne vlade i Izraela zbog holokausta.

Taj sukob se u subotu ponovo rasplamsao, kada je Moravijecki odgovorio na pitanje izraelskog novinara na bezbednosnom forumu u Minhenu.

Pitanje se odnosilo na poljski zakon kojim se propisuje da je uvreda reći kako je poljski narod bio saučesnik u nacističkim zločinima.

„Naravno da neće biti kažnjivo, neće se smatrati krivičnim delom da neko kaže da su postojali poljski počinioci, kao što je bilo jevrejskih, ruskih ili ukrajinskih, ne samo nemačkih počinilaca", rekao je Moravijecki.

Insinuacija da su neki Jevreji bili saučesnici u holokaustu izazvala je žestoku reakciju u Izraelu i to je dovelo do izjave o „antisemitizmu u majčinom mleku", što je citat pokojnog izraelskog premijera Jicaka Šamira.

S druge strane, to je razljutilo Poljsku, koja je preko Ane Azari, ambasadorke Izraela u Varšavi, upozorila Tel Aviv da bi Poljska mogla da bojkotuje predstojeći samit.

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Poljaci protestuju ispred ambasade Izraela 15. februara

Moravijecki je kasnije saopštio da neće učestvovati na samitu, osvrćući se na izjavu Kaca:

„Takve reči su neprihvatljive kako u diplomatskom svetu tako i u javnosti. Poljaci su najviše propatili [zbog nacističke Nemačke], zajedno sa Jevrejima i Romima."

U ponedeljak se Poljska i zvanično povukla sa samita.

Pomagali Jevrejima

Istraživanja pokazuju da su hiljade Poljaka sarađivale sa nacistima, ali je bilo i mnogo Poljaka koji su rizikovali svoje živote da bi pomogli Jevrejima - tu činjenicu je potvrdio i izraelski Memorijalni centar Jad Vašem.

Varšava tvrdi da su Poljaci dugo bili pogrešno dovođeni u vezu sa zločinima koje je nacistička Nemačka počinila na teritoriji Poljske. Nacisti su upravo u Poljskoj izgradili neke od najozloglašenijih logora smrti nakon što su okupirali ovu zemlju na početku rata 1939. godine.

Oko šest miliona poljskih građana nastradalo je tokom Drugog svetskog rata, a polovina od toga su bili Jevreji.