Dan nakon smrti mornara sa fotografije: Iscrtana statua koja slavi poljubac

Grafiti na Floridi

Autor fotografije, Sarasota Police Department

Potpis ispod fotografije,

Pokret stigao i na Floridu, u specifičnom izdanju

Dan posle smrti američkog mornara, koji je uslikan na čuvenoj fotografiji kako ljubi devojku na njujorškom Tajms skveru tokom proslave kraja Drugog svetskog rata, iscrtana je statua na Floridi koja prikazuje upravo taj trenutak.

Na statui koja je nazvana „Bezuslovna predaja", a koja se nalazi u Sarasoti na Floridi, crvenom bojom je ispisan naziv svetskog pokreta #MeToo, koji je u svetu pokrenuo debatu o seksualnom zlostavljanju.

Lokalna policija procenila je da šteta iznosi od oko 1.000 dolara „zbog velike površine koju grafiti pokrivaju".

Za mnoge, slika Džordža Mendoze kako ljubi Gretu Zimer Fridmen predstavlja simbol euforije koja se osećala širom SAD-a na dan kada se Japan predao, čime je okončan Drugi svetski rat.

Međutim, poslednjih nekoliko godina aktivisti se žale da fotografija prikazuje čin seksualnog napada, jer devojka nije pristala da poljubi mornara.

U intervjuu 2005. godine za časopis koji piše o ratnim veteranima Greta Zimer Fridmen je rekla da nije imala izbora da li će poljubiti mornara, već da ju je on „zgrabio".

Ipak, ona je jasno stavila do znanja da je poljubac bio „radosni čin" i „nešto što se dogodio pod parolom - hvala Bogu da je rat gotov."

Nakon smrti Zimer 2016. godine, njen sin je rekao Njujork tajmsu da ona nije gledala negativno na taj događaj.

Lokalna policija u Sarasoti objavila je fotografije oštećene statue na društvenim mrežama, navodeći mnoge da i sami pokažu koliko su uznemireni zbog grafita i insinuacije da je poljubac bio seksualni napad.

„Ova statua predstavlja period sa kojim mnogi ne mogu da se poistovete", napisao je jedan korisnik Fejsbuka. "Cela zemlja je slavila kraj rata - svi su bili zajedno na toj proslavi."

Drugi je komentarisao: „Seksualni napad je strašna stvar, ali to svakako nije bila ta situacija. Uveravam vas da čovek koji je preminuo ove nedelje nije razmišljao o seksualnom zlostavljanju žene kada je saznao da je Drugi svetski rat završen!"

Drugi su sugerisali da je vandalizam pokazatelj nepoštovanja, s obzirom na nedavnu smrt tadašnjeg mornara.

„Tužno je, pogotovo što je taj čovek upravo preminuo u 95. godini."

Međutim, drugi su tvrdili da su grafiti opravdani. Jedan korisnik Fejsbuka je pozvao gradske vlasti da „uklone statuu".

„Može se zvati 'Bezuslovna predaja', a zaopravo je bila 'Neželjena predaja'. Devojka nije ni poznavala momka, a on ju je samo zgrabio i poljubio ", piše ovaj korisnik društvenih mreža.

„Ne kažem da se ona osećala kao žrtva, ali tehnički je to bio neželjeni seksualni čin. Jednostavano je", napisala je druga osoba.

„Pokret MeToo je takođe namenjen da edukuje žene i da pokaže da muškarci ne mogu da ih posmatraju kao seksualne objekte kada to žele!"

Gradske vlasti potvrdile su da su grafiti uklonjeni u utorak ujutro.