Danska: Kakvog je ukusa pivo staro 113 godina

  • BBC Monitoring
  • Sa svih strana sveta
Stare pivske flaše

Autor fotografije, DR TV

Potpis ispod fotografije,

Flaše su bile pažljivo poređane u gajbi u drvenom podu

Tokom renoviranja nekadašnje zgrade pivnice u danskom gradu Viborgu, građevinski radnici pronašli su gajbu piva starog više od jednog veka.

Pivo, proizvedeno pre 113 godina u danas zatvorenoj pivari Odin, bilo je sakriveno ispod podnih dasaka. Tu je gajba preživela oba svetska rata, navela je danska državna televizija DR.

Radnici su odmah obavestili lokalni muzej.

„Ovo je zaista jedinstven pronalazak. Zatvarači su tu, pa i etikete. Sve je sačuvano.

„Čini mi se da je u toj gajbi cela kolekcija piva koja se prodavala pre toliko godina", rekao je Dan Ersted Meler iz muzeja u Viborgu.

Pivo je isparilo iz dve flaše na kojima su zatvarači istrulili, ali je preostalih pet flaša netaknuto.

Tri vrste piva nalazile su se u gajbi - Prinsens Brig, Odin Pilzner i Viborg Pilzner.

Stare flaše pivare Odin nisu veliko otkriće, ali je prava retkost da je u njima sačuvano i pivo.

Otkud gajba u podu?

Među flašama je pronađena i ceduljica sa potpisom osobe koja se prezivala Person. Person je bio jedan od rukovodilaca pivare Odin početkom 20. veka, i veruje se da je zahvaljujući njemu posrnula fabrika stala ponovo na noge.

Autor fotografije, viborgmuseum.dk

Potpis ispod fotografije,

Pivara Odin u Viborgu

"Ne znamo koliko dugo će ova pivara postojati i zato smo odlučili da ovu poruku i pivo koje pravimo stavimo ispod poda", stajalo je u poruci.

Ovo nije prvi takav slučaj u Danskoj. Pre 11 godina u podrumu Karlsbergove pivare u Kopenhagenu zaposleni su pronašli pivske flaše iz 1883. godine.

Zahvaljujući ostacima kvasca iz tih flaša, Karlsbergovi stručnjaci su uspeli da ponovo naprave tu vrstu piva. Ersted Meler iz muzeja u Viborgu smatra da bi i Odinovo pivo na isti način moglo da bude vraćeno u život.

Autor fotografije, DR TV

Potpis ispod fotografije,

Sedam pivskih flaša starih 113 godina

„Bilo bi lepo saznati kakvog je ukusa bilo pivo 1906. godine. Pivara Odin je deo istorije Viborga i zbog toga je najnovije otkriće veoma važno", rekao je Ersted Meler.

On je pozvao građane da kontaktiraju muzej za sve stare predmete koje pronađu u svojim kućama, jer bi mogli da budu „zlata vredni".

Ipak, piva iz Viborga neće moći da `vaskrsne` matična kuća. Pivara Odin zatvorena je 1988, posle 156 godina rada. U trenutku zatvaranja bila je najstarija pivara u Danskoj.

Autor fotografije, DR TV

Potpis ispod fotografije,

Ceduljica pronađena u gajbi piva