Olimpijske igre: Organizatori predložili brejkdens za novi sport

Russia's Bumblebee in competition at the 2018 Youth Olympics

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Rus Sergej Černišev osvojio je zlatnu medalju na Olimpijadi za mlade 2018

Brejkdens bi mogao da postane olimpijski sport, pošto su ga organizatori Olimpijskih igara koje će 2024. godine biti održane u Parizu, uvrstili na spisak kandidata za to takmičenje.

Pored brejkdensa, na spisku koji će biti poslat Međunarodnom olimpijskom komitetu (MOK), nalaze se i surfovanje, vožnja skejtborda i sportsko penjanje.

Pomenuta tri sporta „debitovaće" na Olimpijskim igrama sledeće godine u Tokiju.

Brejkdens je bio uvršten u takmičenja na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Ajresu prošle godine.

Konačnu odluku o novim sportovima za igre 2024. čelnici MOK-a doneće do početka decembra sledeće godine.

Toni Estanže, predsednik organizacionog komiteta OI u Parizu i trostruki olimpijski šampion u vožnji kanua, rekao je da će uključivanje novih sportova doprineti da Igre budu urbanije i poprime i umetnički karakter.

Zlatnu medalju u brejkdensu na OI mladih prošle godine osvojio je Rus Sergej Černišev koji se takmičio pod imenom Bumbar, dok je u ženskoj konkurenciji trijumfovala Japanka Ramu Kavai.

U prethodnom periodu i skvoš je slovio za potencijalnog kandidata za Igre u Parizu, ali od toga nije bilo ništa, a ostaje i pitanje kako će u tom procesu da prođu bilijar i šah.

Analiza

Nik Houp, sportski novinar BBC-ja

Iako je očekivano da se opet jave „olimpijski puritanci" - jasno je da se Olimpijske igre menjaju.

Priznajem, i ja sam bio sumnjičav u vezi sa nekoliko sportova koji nemaju veliku istoriju, a bili su ubačeni na prošlogodišnje Olimpijske igre mladih.

Ispostavilo se, međutim, da je brejkdens bio jedan od pogodaka i da bi mogao da bude adut MOK-a u privlačenju mlađe publike.

Prošle godine sam proveo nekoliko dana u tom urbanom parku u Buenos Ajresu, a tamo su održana takmičenja i u sportskom penjanju, slobodnoj vožnji BMX i basketu tri na tri. I svaki dan su karte bile rasprodate.

Zbog toga uopšte nemam dilemu da bi brejkdens mogao da bude pun pogodak i u Parizu.

Naravno, poslednje vesti dovode u pitanje i šanse karatea da sledeće godine u Tokiju konačno postane olimpijski sport, uprkos zalaganjima organizatora.