Papa Franja: Neophodna konkretna rešenja u borbi protiv zlostavljanja dece u crkvi

Papa Franja

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Papa je pod pritiskom da se konkretnim merama izbori protiv problema seksualnog zlostavljanja

Papa Franja izjavio je da svet očekuje više „konkretnih mera" u borbi protiv seksualnog zlostavljanja dece u crkvenim redovima, a ne samo „obične i očigledne osude".

Tokom konferencije koja je sazvana da bi se diskutovalo o skandalima koji su protresli Rimokatočku crkvu, papa je izjavio da se mora čuti „poziv u pomoć onih najmlađih koji traže pravdu".

Detalji o seksualnom zlostavljanju su isplivali širom sveta, a crkva se našla na meti zbog prikrivanja zločina.

Žrtve kažu da je neophodno uvesti nove protokole koji će zaštititi maloletnike.

Na istorijskom četvorodnevnom samitu učestvovali su poglavari nacionalnih biskupskih konferencija iz preko 130 zemalja.

Papa je ranije izjavio da ovaj samit - pod nazivom „Zaštita maloletnika u crkvi" - predstavlja samo početak razgovora.

Vrhovni poglavar Rimokatoličke crkve je pod velikim pritiskom zbog očekivanja da pokaže inicijativu i pronađe izvodljiva rešenja za jednu od najozbiljnijih kriza moderne crkve.

„Sveti narod očekuje od nas ne samo obične i očigledne osude, već da sprovedemo konretne i efektne mere u delo. Neophodna su konkretna rešenja", izjavio je papa u kratkom uvodnom govoru.

„Molim se Svetom Duhu da nam pruži podršku u ovim vremenima i pomogne nam da transformišemo ovo zlo u priliku za osvešćenje i pročišćenje. Neka nam Devica Marija pokaže kako da izlečimo teške rane koje je i deci i vernicima doneo skandal pedofilije."

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Papa Franja je zakazao konferenciju da bi se raspravljalo o skandalima unutar crkve

Papin najveći izazov

Martin Bašir, BBC urednik za verska pitanja

Papa Franja mora da se suoči sa pretpostavkama, stavovima i praksama koji su omogućili da se razvije kultura zlostavljanja. Obim ovog zadatka može da bude ogroman.

Ovo je samo početak pokušaja suočavanja sa bolešću koja truje crkvu od 1980-tih, rušeći njen moralni autoritet.

Pažnja javnosti sada je usmerena na Papa Franju, koji je na čelu crkve koja ima više od 1.2 milijarde sledbenika i prisutna je u doslovno svakoj državi na planeti.

Papa Franja je počeo karijeru sa puno entuzijazma za jednog čoveka koji je izabrao pastirski imidž umesto pompe i ceremonijalnosti, poniznost i saosećajnost umesto zamke koju nosi visoki status. Kako će se ova priča završiti zavisi od koraka koje preduzima i protokola koje usvaja u borbi protiv zlostavljanja.

Papa je pozvao na „odlučno delovanje" kada je izabran 2013. godine, ali kritičari kažu da nije uradio dovoljno da bi biskupi koji su navodno zataškavali zlostavljanje preuzeli odgovornost.

Veruje se da ima više hiljada žrtvi koje se sveštenici seksualno zlostavljali.

Posmatrači tvrde da je usvajanje univerzalnih protokola veliki izazov jer crkva kao institucija postoji i deluje unutar širokog spektra kultura i pravosuđa.

Iako je došlo do napretka u nekim zemljama, u drugim ovo pitanje nije na listi prioriteta. Neke crkve, posebno u Aziji i Africi, čak u potpunosti negiraju da ovaj problem postoji.

Nadbiskup Manile, kardinal Luis Antonio Tagle, izjavio je da je zloupotreba moći uzrok zlostavljanja u svešteničkim redovima.

Ali mnogi, uključujući i konzervativne kritičare pape Franje, suprotstavljaju se ovakvom stavu i veruju da je homoseksualnost pravi uzrok zlostavljanja.

Na samom početku samita, jedan od četvorice organizatora - nadbiskup Mumbaija Osvald Grasijas, jedan od najviših kardinala - priznao je da je mogao da na bolji način reaguje na navode o zlostavljanju koji su stigli do njega.

Neke grupe žrtava sumnjaju da će se bilo kakve konkretne mere sprovesti tokom konferencije, nazivajući ovaj događaj marketniškim trikom čiji je cilj da se poboljša imidž crkve.