Medved koji živi na aerodromu: Kampanja za sakupljanje novca za ruskog medveda - pilota

Manser, medved u Rusiji koji živi na aerodromu, 2019. Image copyright YouTube/Mansur the Bear
Natpis na slici Manser se, od najranijeg doba, nije plašio letenja

Zaposleni na jednom ruskom aerodromu pokrenuli su kraudfanding kampanju, kojom se na internetu sakuplja novac za medveda koji živi sa njima.

Medved Manser živi na aerodromu na severu Rusije poslednje tri godine. Kako je već ušao u zrelo doba, njegovi domaćini su odlučili da traže pomoć kako bi nastavili da brinu o njemu.

Radnici koji održavaju stare avione pronašli supre nekoliko meseci novorođeno mladunče medveda kako uplašeno luta na aerodromu u regionu Tver, severozapadno od Moskve. Brinuli su se o njemu najbolje što su mogli, pisala je tada Komsomolskaja pravda.

Ali kako je životinja rasla, njene potrebe postajale su prevelike za čuvare amatere. Iz prirodnog rezervata su ih upozorili da se Manser previše navikao na ljude da bi mogao da se prilagodi životu u divljini - čak se i sprijateljio sa haskijem, kućnim ljubimcem jednog pilota.

Na poziv za pomoć su se javili službenici aerodroma Oreškovo u obližnjoj oblasti Kaluga i ponudili da se staraju o medvedu jer je njihov aerodrom veći, a životinja može da bude smeštena u prostranijoj vazdušnoj bazi.

Manser sada ima sopstveni ograđeni prostor koji stalno održava tim osoblja i volontera. Može i da uživa i luta u okolnoj šumi. Ipak, za brigu o njemu je potreban novac.

Kada se smestio u Oreškovu, Manser, koga već zovu „medved iz vazduha" ili „medved - pilot", postao je hit i u javnosti, ali i na internetu. O njemu je pisala i britanska štampa.

Ipak, tri godine kasnije, briga o Manseru postala je više od pitanja prostora i predanosti.

Zvaničnici aerodroma su za Komsomolskaju pravdu saopštili da Manserovi „mesečni troškovi" - kada ne odmara tokom zime - iznose oko 452 dolara za hranu, troškove osoblja i održavanje ograđenog prostora.

Ali pilot Andrej Ivanov kaže da se nada da će u sakupljanju novca pomoći sve popularniji Instagram nalog medveda. Zamišljeno je da Manserovi obožavaoci uplate novac i svakodnevno uživaju u video snimcima u kojima je prikazan njegov svakodnevni život.

Image copyright Instagram/mansurebear
Natpis na slici Andrej i Manser: Ljubav čoveka i medveda

Andrej je Manserov čuvar i veoma ozbiljno shvata svoje obaveze. To je objasnio i gledaocima hit emisije u Rusiji u kojoj je učestvovao prošlog decembra. Reč je o emisiji u kojoj se pronalazi nevesta, a zove se Let's Get Married!.

On je postavio i uživo prenos na svom Jutjub kanalu, a za samo nekoliko dana dobio je 18.000 pretplatnika.

Gledaoci mogu da uplatite novac i preko Manserove stranice na popularnom servisu DonationAlerts, rekla je Jelena Inožarskaja za Komsomolskaju pravdu.

Spreman za medveda

„Među našim klijentima su popularni blogovi o igranju kompjuterskih igara, kuvanju, crtanju, plesu ili putovanju. Teško je naći nešto što još nije emitovano, ali mi smo spremni da pomognemo medvedu da zaradi nešto novca", rekla je ona.

Pratioci mogu da vidi koliko su Andrej i Manser blizu cilja.

Manser je veoma aktivan jer Andrej Ivanov kaže da „njihov aero medved nije bio u hibernaciji čitavu zimu".

Image copyright YouTube/Andrei Ivanov
Natpis na slici Igranje svakog dana - Manser se nada izgradnji bazena

Reporter: Martin Morgan

Više o ovoj priči