Oskar 2019 pun iznenađenja: Najbolja glumica Olivija Kolman, najbolji film „Zelena knjiga“

Rami Malek, Olivija Kolman, Redžina King i Maheršala Ali

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Dobitnici na okupu: Rami Malek, Olivija Kolman, Redžina King i Maheršala Ali

Britanska glumica Olivija Kolman nije verovala da će pokupiti Oskara u istoj noći kada je, na iznenađenje prisutnih, za najbolji film proglašena „Zelena knjiga".

Ipak, Kolman je prestižno priznanje Američke filmske akademije dobila za ulogu u filmu „Miljenica" i gledaoce očarala duhovitim i emotivnim govorom.

„Zelena knjiga" osvojila je ukupno tri nagrade, uključujući i onu za najbolji film, iako je favorit u toj kategoriji bio film „Roma" Alfonsa Kuarona.

„Boemska rapsodija" dobila je najviše priznanja, čak četiri, dok su filmovi „Roma" i „Crni panter" osvojili po tri Oskara.

Autor fotografije, AFP/Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Olivija Kolman u suzama

Britanka osvojila holivudska srca

Kolman - filmska zvezda, koja je karijeru započela sporednim ulogama u televizijskim serijama, poput „Pip šou" (Peep show), bila je u šoku kada je prozvano njeno ime.

Glen Klouz je bila najveći favorit za tu nagradu za ulogu u filmu „Žena" - i sada drži nezavidan rekord od sedam nominacija bez pobede.

Trudeći se da ne zaplače na sceni, Kolman je rekla: „Ovo je neverovatan stres. Ovo je urnebesno. Dobila sam Oskara!"

Četvorostruko nagrađena „Boemska rapsodija", film o životu Fredija Merkjurija i grupi „Kvin" , osvojila je priznanje i u kategoriji najbolji glumac.

Glavni glumac Rami Malek, koji je igrao pokojnog pevača, podigao je pozlaćenu statuetu.

„Razmišljam o tome šta bi bilo da je neko rekao malom Ramiju da će mu se jednog dana ovo dogoditi, mislim da bi njegova kovrdžava glavica bila zapanjena", rekao je u svom govoru.

„Taj klinac se borio sa identitetom, trudio se da shvati samog sebe. Poručujem svima koji se bore i pokušavaju da otkriju svoju prirodu - slušajte, snimili smo film o gej muškarcu, imigrantu, koji je živeo, ne sažaljevajući sam sebe.

„A činjenica da ga slavimo i da večeras držim govor pred vama je dokaz da čeznemo za ovakvim pričama."

Autor fotografije, AFP

Potpis ispod fotografije,

Rami Malek je igrao Fredija Merkjurija u "Boemskoj rapsodiji"

Najviše nagrada dobili

  • Boemska rapsodija - 4
  • Crni panter - 3
  • Zelena knjiga - 3
  • Roma - 3

Autor fotografije, AFP/Reuters

Potpis ispod fotografije,

Maheršala Ali i Redžina King

Maheršala Ali je po drugi put ovenčan Oskarom za najbolju sporednu ulogu za tri godine. Osvojio ga je ulogom u „Mesečini" 2017. i sada igrajući džez pijanistu Dona Širlija u „Zelenoj knjizi".

„Trudeći se da prodrem u njegovu suštinu uspeo sam da dodirnem sopstvene granice, što je sve odraz Širlijeve ličnosti i načina na koji je živeo ", rekao je Ali.

Film govori o Širlijevoj turneji po rasno podeljenom američkom dubokom jugu šezdesetih godina prošlog veka, ali su ga obeležile brojne kontroverze.

Oskara za najbolju sporednu glumicu dobila je Redžina King za film „Kada bi ulica Bil mogla da govori" i to joj je bila prva nominacija.

„Ja sam primer kako izgleda čovek koji ima podršku i ljubav - mama, mnogo te volim."

Autor fotografije, Reuters

Potpis ispod fotografije,

Režiser Spajk Li proslavlja pobedu

Spaj Li konačno dobio nagradu

Prošlo je tri decenije od njegovih filmskih hitova „Ona to mora imati" i „Uradi pravu stvar" i sada reditelj Spajk Li konačno ima Oskara, iz takmičarske kategorije.

On već ima počasnu nagradu, koju je osvojio 2016. godine.

Nije dobio nagradu kao najbolji režiser, već za najbolji adaptirani scenario za film „Klansmen", koji po istinitoj priči govori o crnom policajcu koji se infiltrirao u Kju Kluks Klan.

On se osvrnuo i na 400. godišnjicu od dovođenja prvih robova u Ameriku.

Zatim je održao govor sa najviše političkih primedbi, rekavši da se bliže predsednički izbori 2020.

„Hajde da se pokrenemo. Svi ćemo biti na pravoj strani istorije. Napravite moralni izbor između ljubavi i mržnje".

A zatim dodao: "Hajde da uradimo pravu stvar".

Govoreći nakon ceremonije, rekao je da je „žiri pogrešio što je nagradu za najbolji film dodelio „Zelenoj knjizi".

Autor fotografije, AMPAS/Getty Images

Ko je još nagrađen

  • Emotivna Lejdi Gaga (na slici) nagrađena je za najbolju originalnu pesmu „Šelou" (Shallow) iz filma „Zvezda je rođena" koju je izvela sa Bredlijem Kuperom
  • Alfonso Kuaron osvojio dve nagrade za „Romu" - kao najbolji režiser i za najbolji strani film
  • Dva člana ekipe „Crni panter" upisali su se u istoriju Oskara kao prvi crni pobednici u kategorijama kostimografije i dizajna produkcije
  • „Piriod. End ov sentens" (Period. End of Sentence) proglašen je najboljim kratkim dokumentarnim filmom, a reditelj Rajka Zetabki izjavio je: „Ne mogu da verujem da je film o menstruaciji upravo osvojio Oskara."

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Maja Rudolf, Tina Fej i Ejmi Peler

Akademija nije uspela da pronađe novog domaćina dodele Oskara, nakon što je komičar Kevin Hart izbačen zbog homofobnih tvitova.

Umesto uobičajenog uvodnog monologa, Tina Fej, Maja Rudolf i Ejmi Peler pojavile su se na sceni i odmah najavile prvog dobitnika.

Ceremoniju je otvorio pevač Adam Lambert pesmom „We are the champions" grupe Kvin, što je publika zdušno podržala aplauzom i pevajući s njim uglas.