Zbogom, Daglase: Papagaj ara iz filma Pipi Duga Čarapa uginuo u 51. godini

  • Vesti sa svih strana...
  • ...koje je prikupio BBC Monitoring
Daglas papagaj 2017.

Autor fotografije, BNN/YouTube

Potpis ispod fotografije,

Daglas je poslednje tri godine svog života proveo u Nemačkoj

Papagaj Daglas, zvezda popularnog dečijeg filma o avaturama Pipi Duge Čarape, uginuo je u 51. godini života.

Daglas, mužjak crveno-plave are, igrao je ulogu ženke Rozalinde, pripadnice bande pirata koji su zarobili oca Pipi Duge Čarape Efraima u južnim morima 1970. godine, piše švedski dnevnik DDagens Najhter.

Matijas Rajšmit, doktor zoološkog vrta Karlsrue u Nemačkoj, rekao je da je papagaj uginuo u dubokoj starosti, ležeći na njegovoj ruci.

Pipi Duga Čarapa je tinejdžerka avanturistkinja, heroina književnog serijala švedske spisateljice Astrid Lindgren, adaptiranog više puta i na malim i na velikim ekranima.

Posle decenija filmske i TV slave, Daglas je prebačen u zatvoreni prostor u Folk parku u Malmeu, ali u Švedskoj nije mogao da nađe mir.

Burni protesti"

Još 2003. godine vlasti su odlučile da Daglas mora da bude uspavan zbog nepostojanja dokumentacije o legalnom uvozu iz Brazila.

To je izazvalo „burne proteste", a zoološki vrt Karlsrue je na Fejsbuk stranici pozvao na potpisivanje peticije da mu se poštedi život. Potpisalo ju je 50.000 ljudi, uključujući i glumicu Inger Nilson, koja je glumila Pipi.

Imao je sreće pošto je bivši vlasnik uspeo da dokaže da je Dauglas bio legalan imigrant.

Međutim, Švedski odbor za poljoprivredu je kasnije presudio da je kavez za ptice u Malmeu premali, pa se činilo da je Daglasov život ponovo u opasnosti. No ovog puta su desetine zooloških vrtova ponudile Daglasu novi dom.

U Karlsrue se preselio u maju 2016. godine, gde su ga dočekali gradonačelnik i dečiji hor. Daglas je ubrzo postao jedan od glavnih atrakcija zoološkog vrta.

Pravo prijateljstvo"

Daglasa će pamtiti svi iz zoološkog vrta koji su se brinuli o njemu.

Njegov stari čuvar iz Malmea Frenk Madsen kaže da je Daglas znao 50 reči, a njegova odgajivačica u nemačkom zoološkom vrtu Marija Rasel, pamtiće ga kao „jaku ličnost" sa kojom je razvila „pravo prijateljstvo".

Izveštava Martin Morgan