Pred sastanak Trampa i Kim Džong Una: Vijetnam deportovao imitatora lidera Severne Koreje

Howard X speaking at Singapore in 2018

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Hauard Eks kaže da su mu nadležni rekli da mu viza nije važeća ali mu nisu dali objašnjenje zašto

Imitator Kim Džong Una deportovan je iz Vijetnama uoči sastanka lidera Severne Koreje sa američkim predsednikom Trampom u Hanoju.

Hauard Eks, imitator lidera Severne Koreje, građanin je Hong Konga, a prošle nedelje je organizovao nastup, lažni samit sa Trampovim imitatorom Raselom Vajtom.

Obojicu je tada ispitivala vijetnamska policija. Poručili su im i da prekinu sa imitatorskim šalama na račun dva svetska lidera.

Hauard Eks kaže da su mu zvaničnici rekli da mu je viza „nevažeća", ali dodaje da nije dobio nikakvo dodatno objašnjenje.

„Satira je moćno oružje protiv svake diktature. Oni se plaše nekoliko ljudi koji samo izgledaju kao pravi (političari)", rekao je novinarima Hauard Eks, odeven u crno odelo i sa velikim crnim naočarima u stilu Kim Džong Una.

On i Vajt su učestvovali na satiričnom samitu u glavnom gradu Vijetnama, Hanoju, a novinarima su rekli da im je cilj smanjivanje nuklearnih ambicija Severne Koreje.

„Mi radimo na postizanju mira. Pregovaranjem, dijalogom, želimo da pomognemo Severnoj Koreji, naravno", rekao je Vajt, rođen u Kanadi, koji imitira Donalda Trampa.

„Nadam se da on može da predvidi sve moje nuklearne poteze i ukine sankcije", odgovorio je Hauard Eks, imitirajući predsednika Severne Koreje.

Iz policije su rekli da imitatori moraju da prekinu nastup i da mogu da se kreću gradom samo uz odobrenje i pratnju, prenela je agencija AFP.

Autor fotografije, EPA

Potpis ispod fotografije,

Kako je to izgledalo: Imitatori Trampa i Kima su se pojavili na ulicama Singapura

„Pravi razlog (što sam priveden) je što sam rođen sa licem koje liči na Kim Džong Unovo, to je pravi zločin", rekao je Hauard Eks.

Dodao je da veruje da je deportovan zato što lider Severne Koreje nema „smisla za humor".

Kimov nesuđeni dubler je već učestvovao u sličnim satiričnim podvizima tokom prvog američko-severnokorejskog samita u Singapuru prošle godine.

Obezbeđenje ga je udaljilo i sa Zimskih olimpijskih igara 2018. u Južnoj Koreji. Tada je plesao sa navijačima Severne Koreje.

Predsednici Tramp i Kim treba da se sastanu u Hanoju 27. i 28. februara. Očekuje se da će Tramp pokušati da ubedi lidera Severne Koreje da se odrekne svog nuklearnog programa.

Njihov prvi susret u Singapuru u junu prošle godine pratili su svi svetski mediji, a mnogi su bili i optimistični. Ipak, ispostavilo se da se nije mnogo toga značajnog promenilo.

Obe strane su tada izjavile da su posvećene denuklearizaciji, ali i dalje nisu poznati detalji koji bi pokazali kako će se to sprovesti.