Ukrajina: Pevačica zbog politike ne može na Evroviziju

  • Mark Sevidž
  • BBC muzika
Maruv

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Maruv ističe da ne želi da njen nastup bude „politička promocija"

Ukrajinska pevačica Maruv neće nastupiti na Evroviziji posle sukoba sa državnom televizijom, a sve zbog tenzija između Ukrajine i Rusije.

Njena numera Pesma sirena (Siren Song), osvojila je najviše glasova publike na takmičenju za ukrajinskog predstavnika na Evroviziji.

Maruv je potom dobila rok od 24 časa da potpiše ugovor koji joj, između ostalog, privremeno zabranjuje nastupe u Rusiji.

Pregovori su trajali do ponedeljka, kada je ukrajinski javni servis (UA:PBC) otkazao njenu kandidaturu.

Pevačica ima 27 godina, a pravo ime joj je Ana Korsun. Kako kaže, bila je spremna da otkaže turneju po Rusiji, ali je bilo još odredbi koje podsećaju na cenzuru.

„Građanka sam Ukrajine, plaćam porez i iskreno volim Ukrajinu", napisala je na Fejsbuku.

„Međutim, nisam spremna učešće na Evroviziji pretvorim u promociju naših političara. Ja sam muzičarka, a ne deo političke borbe".

Maruv, čija pesma na Jutjubu ima oko sedam miliona pregleda, zahvalila se svima koji su glasali za nju i apelovala na građane da prihvate situaciju i ne bune se zbog ove odluke.

U saopštenju ukrajinskoj javnog servisa se navodi: „Izvođačica koja predstavlja Ukrajinu... takođe ima obavezu da postane kulturni ambasador Ukrajine i da ne samo peva, već i predstavlja stav ukrajinskog društva u svetu".

Kako navode, sa Maruv nisu našli zajednički jezik oko načina predstavljanja zemlje na Evroviziji i uskoro će početi pregovore sa novim izvođačem.

Oni dodaju da pravila Evrovizije nalažu da javni servis „mora da osigura nepolitički karakter takmičenja", a da bi Maruv mogla da izazove „podele u ukrajinskom društvu".

Iz ukrajinskog Ministarstva kulture su naveli da samo „patriotama koji su svesni svoje odgovornosti" treba dozvoliti da pevaju na Evroviziji u maju u Izraelu.

Potpis ispod videa,

Upoznajte Netu - ona unosi duh #MeToo pokreta na Evroviziju

Zašto su tako loši odnosi Ukrajine i Rusije?

Ukrajina je stekla nezavisnost 1991, nakon pada Sovjetskog Saveza, a Rusija je danas smatra za pretnju njenim interesima.

Tokom 2014. Ukrajinci su sa vlasti svrgnuli proruskog lidera posle odluke da zemlja prekine evropske integracije.

Rusija je potom anektirala Krim, dok su proruski separatisti ušli na istok Ukrajine.

Više od 10.000 ljudi je do sada ubijeno u sukobima.

Ukrajina je bila domaćin Evrovizije 2017. godine, kada je zabranila ruskom takmičaru da učestvuje.