Poslanici zabrinuti - ćerka Putinovog portparola radi u Evropskom parlamentu

Jelisaveta Peskova, Kćerka Putinovog portparola Image copyright Getty Images
Natpis na slici Jelisaveta Peskova već nekoliko godina živi u Francuskoj

Vest da ćerka Dmitrija Peskova, portparola predsednika Rusije Vladimira Putina, volontira u Evropskom parlamentu zabrinula je poslanike.

Jelisaveta Peskova radi za francuskog desničara Emerika Šoprada. Stažiranje je započela u novembru prošle godine i trebalo bi da u Evropskom parlamentu ostane do kraja aprila.

Nakon što su se poslanici pobunili tvrdeći da Peskova može da prisustvuje sastancima i ima pristup bazama podataka parlamenta, portparolka EP-a izjavila je da ova volonterka ima uvid samo u javne predmete.

Ko je Jelisaveta Peskova?

Jelisaveta Peskova studira pravo u Parizu i vrlo je aktivna na Instagramu gde ima više od 79.000 pratilaca.

Peskova se ne sklanja od politike - pre dve godine posetila je brodogradilište na Krimu, poluostrvu koje je Rusija aneksirala 2014. godine.

U nekoliko navrata komentarisala je proteste žutih prsluka u Francuskoj i uporedila scene sa protesta u Parizu sa kompjuterskom igricom Zombi apokalipsa.

Njen otac Dmitrij godinama je Putinov portparol. Prošlog meseca kritikovao je EU zbog uvođenja sankcija Rusiji.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Dmitrij Peskov nedavno je kritikovao EU zbog sankcija uvedenih Rusiji

Postoji bojazan da bi Rusija mogla da pokuša da utiče na izbore za Evropski parlament koji se održavaju u maju. Moskva je već opužena za mešanje u izbore u Sjedinjenim državama i Francuskoj.

Čemu zabrinutost?

Poslanici su najviše zabrinuti zbog pristupa koji Peskova ima za baze podataka.

Kao neko ko ima dozvolu za boravak u Francuskoj, Jelisaveta Peskova ima pravo da radi u parlamentu. Šoprad tvrdi da njegova stažistkinja ima uvid samo u dokumentaciju koja je već javno dostupna, i da nema pristup ni dokumentima Komiteta za saradnju sa Rusijom, čiji je on član.

Inače, Šoprad je bivši savetnik za međunarodna pitanja Marin le Pen, predsednice desničarske partije Nacionalno okupljanje.

Šoprad je i potpredsednik poslaničke grupe Evropa za slobodu i direktnu demokratiju u Evropskom parlamentu, koju vodi britanski evroskeptik Najdžel Faraž.

Portparolka Evropskog parlamenta izjavila je da Peskova može da prisustvuje sastancima koji su otvoreni za javnost. Ona nema pristup poverljivim dokumentima, ali ima uvid u bazu podataka koja je došla putem elektronske pošte.

Dodala je i da Peskova ima neku vrstu ugovora o stažiranju sa Šopradom, a ne sa Evropskim parlamentom.

Nekadašnji saradnik Marin le Pen, kao član skupštinskog odbora za bezbednost i odbranu, kao i odbora za spoljne poslove, u narednom periodu dobijaće osetljiva dokumenata.

Letonska poslanica Sandra Kalnijete rekla je da u Evropskom parlamentu ne postoje bezbednosne provere kakve su snazi u NATO-u.

„Taj ugovor koji Peskova ima u suprotnosti je sa svim bezbednosnim standardima", rekla je Kalnijete za letonsku državnu televiziju LSM.

Poslanica francuske Socijalističke partije Kristin Revo D'Elon Bonfoa kaže da je bila šokirana informacijom o Peskovoj.

„Nije ona bilo ko, već ćerka portparola Kremlja. Iznenađena sam što je nadležna služba Evropskog parlamenta ovo odobrila".

Više o ovoj priči