„Najmanji ikada rođeni dečak“ otpušten iz bolnice u Tokiju

beba
Potpis ispod fotografije,

Ovako je izgledao sa pet dana

Dečak koji je rođen sa samo 268 grama, otpušten je iz bolnice u Japanu, a veruje se da je on najmanji ikada rođeni dečak koji odlazi zdrav kući.

Rođen je u avgustu 2018. i bio je toliko mali da je mogao da stane u dve sastavljene šake.

Bio je na intenzivnoj nezi sve dok nije otpušten prošle nedelje, dva meseca nakon termina u kom je trebalo da bude rođen.

Dostigao je težinu od 3,2 kilograma i sada normalno jede.

Rođen je u 24. nedelji trudnoće i u bolnici je proveo pet meseci.

„Mogu samo da kažem da sam srećna što je dostigao ovu veličinu, jer iskreno nisam bila sigurna da će preživeti", rekla je dečakova majka, a prenosi tokijska bolnica.

Doktor Takeši Arimicu, koji se brinuo o ovoj bebi, rekao je za BBC da je on najmanja ikad rođena beba koja je otpuštena iz bolnice, prema evidenciji o najmanjim bebama koju vodi Univerzitet u Ajovi.

On je rekao da je želeo da pokaže „da postoji mogućnost da bebe napuste bolnicu zdrave, čak iako su rođene male".

Potpis ispod fotografije,

Sada ima 3,2 kilograma - dvanaest puta više nego na rođenju

Pre ovog slučaja, najmanji dečak imao je 274 grama i rođen je u Nemačkoj. Najmanja ikad rođena devojčica je takođe rođena u Nemačkoj 2015. godine sa 252 grama.

Univerzitetska bolnica u Tokiju je saopštila da 90 odsto beba koje se u Japanu rode sa manje od kilogram - preživi. Ali, kada je reč o onima koje se rode sa manje od 300 grama, preživi ih oko polovina.

Među vrlo malim bebama veći je procenat preživelih dečaka nego devojčica. Naučnici nisu sigurni zašto je to tako, iako neki veruju da bi to moglo da bude povezano sa sporijim razvojem pluća kod muških beba.