Britanski odgovor na Netfliks: BBC i ITV udružuju snage u novi striming servis

Idris Elba

BBC, čije su hit serije Luter i Na dužnosti, osvojile svet, u „završnoj je fazi razgovora" o pokretanju servisa BritBoks sa kompanijom ITV, poznatom po rijalitiju Ostrvo ljubavi.

Direktor BBC-ja Toni Hol rekao je da je cilj da BritBoks bude dostupan u Velikoj Britaniji u drugoj polovini ove godine.

Nije poznato koliko će koštati pretplata za ovaj servis, ali lord Hol kaže da će biti „konkurentna".

Izvršna direktorka kompanije ITV, Kerolin Mekol, rekla je da će servis pružati najbolje što „britanska kreativnost" može da ponudi.

Prema nekim procenama, servis će koštati pet funti (blizu šest evra) mesečno.

Da li gledaoci žele novi striming servis?

BBC i ITV već su pokrenuli BritBoks servis u Severnoj Americi. Lord Hol kaže da je uspeh servisa na američkom tržištu „premašio sva očekivanja". Trenutno ima 500.000 pretplatnika.

„Istraživanja pokazuju da u britanskoj javnosti postoji interes za novim, britanskim striming servisom - kao dodatak njihovim trenutnim pretplatama", kaže Hol.

Oko 43 odsto domaćinstava koja imaju pristup internetu zainteresovano je za pretplatu na BritBoks, kao i polovina onih koji su već pretplaćeni na Netfliks, rekla je Mekol za BBC Radio 4.

„Prilika postoji", kaže Mekol.

ITV će u servis uložiti 25 miliona funti ove i 40 miliona 2020. godine.

Ne zna se koliko će biti ulaganje BBC-ja, ali stručnjak Dani Vorner iz kompanije JuSvič koja se bavi poređenjem cena kaže da bi „ovo mogla biti dobra prilika da BBC nadoknadi gubitke nastale kada je deo Britanaca napustio postojeći model pretplate za javni servis".

Šta nudi BritBoks?

Detalji još nisu objavljeni, ali je moguće da će servis u ponudi imati BBC serije koje se ne emituju redovno, na primer, Apsolutno fantastične.

Drame Vera i Trud [Endeavour] u produkcije ITV-ja takođe mogu biti u ponudi.

Mekol kaže da će se poštovati postojeći ugovori sa Netfliksom.

Na primer, Netfliks je prošle godine kupio prava za prikazivanje BBC serije Telohranitelj - i to od ITV-ija, takođe producenta serije.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Pobednici rijaliti šoua Ljubavno ostrvo 2018, Džek Finčam i Deni Dajer

Zašto BBC i ITV prave BritBoks?

Analiza - Amol Rajan, urednik BBC-ijeve medijske redakcije

Navike korisnika i biznis strategije su dva trenda koja upravljaju televizijskim biznisom.

Striming servisi su sve popularniji, dok gledanje televizijskog programa opada. Emiteri se zato udružuju u pokušaju da povrate ravnotežu.BritBoks je brak ova dva trenda.

Za BBC je doprinos IPlejera u ukupnoj gledanosti mali, ali beleži i najbrži rast - posebno među mlađom publikom koja više voli druge digitalne platforme, pogotovo Jutjub.

ITV se suočava sa potpuno drugačijim izazovima. Ova kompanija finansira se najvećim delom od reklama - dok se Netfliks finansira pretplatom.

Udruživanje će i BBC-ju i ITV-iju omogućiti da pruže bolji servis nego što bi pojedinačno mogli, i to u periodu kada drugi medijski giganti poput Diznija prekidaju saradnju sa Netfliksom kako bi i sami pokrenuli slične projekte.

Šta može biti prepreka?

Ideju o sličnom striming servisu - poznatom kao Projekat Kengur - pre devet godina su obustavile institucije za zaštitu konkurencije.

Mekol kaže da se industrija u međuvremenu promenila. O projektu su već obaveštene i Komisija za zaštitu konkurencije i tržišta i medijsko regulatorno telo Ofkom.

„Želimo da vidimo da emiteri sarađuju kako bi održali korak sa svetskim igračima, nudeći kvalitetan britanski sadržaj koji će biti dostupan gledaocima kada god i kako god da žele da ga gledaju", kažu iz Ofkoma.

Više o ovoj priči