Parkinsonova bolest: Radikalna terapija testirana na ljudima

Parkinsonova bolest, Lek za Parkinsonobvu bolest
Natpis na slici Kod pacijenata koji su primili terapiju vidljiva su poboljšanja na oštećenim delovima mozga

Grupa lekara testirala je na ljudima radikalni tretman za Parkinsonovu bolest, tokom kog se lek ubrizgava direktno u mozak.

Kroz otvor na glavi jedna grupa pacijenata primala je lek, a druga placebo, odnosno lažni lek.

Simptomi poboljšanja zabeleženi su kod obe grupe, pa lekari nisu bili sigurni kakve efekte je imao sam lek.

Međutim, snimci skenerom pokazali su da kod pacijenata koji su primili lek postoje vidljiva poboljšanja na delovima mozga koji su pogođeni bolešću.

Autori studije kažu da rezultati testiranja ukazuju na to da postoji mogućnost „ponovnog buđenja" oštećenih moždanih ćelija.

Drugi stručnjaci, međutim, smatraju da je prerano za donošenje zaključaka o tome da li bi tretman mogao da dovede do poboljšanja kod pacijenata obolelih od Parkinsonove bolesti.

Autori istraživanja kažu i da bi sličan postupak ubrizgavanja leka kroz mali otvor u lobanji mogao da se koristi i za hemioterapiju kod pacijenata sa tumorom mozga ili za testiranje novih lekova za osobe koje boluju od Alchajmera ili su preživele moždani udar.

Parkinsonova bolest postepeno zahvata i oštećuje delove mozga obolelih. Neki od simptoma su drhtavica i ukočeni, nefleksibilni mišići.

U Velikoj Britaniji svake godine oko 145.000 ljudi oboli od Parkinsonove bolesti .

Tokom testiranja naučnici su pacijentima davali eksperimentalnu terapiju nazvanu neurotrofni faktor iz glijalnih ćelija (GDNF). Nadali su se da će lek regenerisati umiruće moždane ćelije ili ih čak i potpuno izlečiti.

Pacijentima su uz pomoć robota u glave ugradili po četiri epruvete koje su im omogućile da GDNF ubrizgavaju direktno u oštećene delove mozga sa velikom preciznošću.

Nakon što je terapiju bezbedno primilo prvih šest pacijenata, lekari su odlučili da devetomesečno testiranje urade na 35 osoba. Polovini nasumično odabranih su davali mesečne infuzije GDNF-a, a druga polovina je dobijala placebo.

Doktor Alan Voun, koji je vodio istraživanje, rekao je da je pacijentima koji su učestvovali u testiranju bolest, u proseku, dijagnostikovana pre osam godina.

Nakon testiranja, skenovi glave onih koji su primali lek pokazali su stanje koje je kod obolelih od Parkinsonove bolesti uobičajeno videti dve godine nakon dijagnoze.

„Uz pomoć pet skena [pozitronske emisione tomografije] smo videla da lek stiže do svog cilja, nervnih završetaka. Izgleda da pomaže oštećenim ćelijama da se regenerišu ili da imaju biološku reakciju", rekao je Voun.


„Imam osećaj da sam kupio neko vreme"

Image copyright Parkinson's UK
Natpis na slici Tom Fips

Tom Fips, 63-godišnjak iz Bristola, jedan je od pacijenata koji je učestvovao u testiranju. Kaže da mu je bolje i da je mogao da smanji uzimanje drugih lekova.

Nakon što se terapija završila, on je polako ponovo povećavao doze svojih lekova, ali je nastavio da vozi bicikl, obrađuje zemlju i vodi lokalni ogranak organizacije Parkinson's UK.

„Mogao sam samo da poželim ove rezultate", rekao je on.

„Imam osećaj da sam kupio neko vreme i da sam odgodio napredovanje bolesti.

„Najbolji deo je to što sam bio deo grupe koja ima sličan cilj - ne samo tima konsultanata i medicinskih sestara, već i učesnika.

„Ne možete da imate očekivanja - možete da imate samo nadu."


Nakon prvih devet meseci tokom kojih je samo polovina učesnika primala lek, narednih devet meseci GDNF su primali svi.

Kod obe grupe zabeleženo je umereno do veliko poboljšanje simptoma u poređenju sa stanjem pre terapije.

Međutim, autori kažu da je neophodno da se rezultatima pristupa oprezno zbog mogućnosti placebo efekta - kada se pacijent oseća bolje uprkos tome što ne prima lek.

Istraživači se nadaju da će tokom narednih testiranja moći da vide kakve efekte bi imalo povećanje doze leka ili produžavanje terapije.

„Novi horizont"

Profesor K Rej Čoudri sa Instituta za psihijatriju, psihologiju i neurologiju Kraljevskog koledža u Londonu, koji nije bio uključen u studiju, rekao je da je „razočaravajuće" što razlika u simptomima nije značajnija.

On je ipak dodao da je studija „od velikog značaja i da otvara nove horizonte i smer u kom idu tretmani koji su zasnovani na regeneraciji".

Nalazi ispitivanja su objavljeni u medicinskim časopisima Brain i Journal of Parkinson's Disease.

Pratite Aleksa na Tviteru.

Više o ovoj priči