Istraživanje: Trudnoća bezbedna samo par meseci nakon gubitka deteta

Trudna žena

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

u Srbiji je 2017. godine 349 beba bilo mrtvorođeno

Ne postoji razlog za odlaganje nove trudnoće nakon spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja, pokazuje istraživanje objavljeno u medicinskom žurnalu Lansetu.

Ženama se često govori da treba da sačekaju godinu dana kako bi ponovo zatrudnele, ali studija pokazuje da žene koje se na to odluče ranije nemaju povećan rizik od problema u trudnoći.

Međunarodna studija urađena je na osnovu podataka o 14.000 porođaja.

Aleks Hazel, profesor sa Univerziteta u Mančesteru kazao je da njegova poruka ženama glasi „da ne treba da brinu".

„Sve dok dobijaju potpune informacije o tome zašto je njihova beba umrla, izbor kada će ponovo zatrudneti zavisi samo od toga da li su psihološki spremne."

Hazel dodaje da nema psiholoških razloga da nakon godinu dana žena ne pokuša da ponovo ostane trudna, ali da zbog stresa neki parovi odlažu ovu odluku.

U mnogim zemljama, smernice o planiranju trudnoće nakon gubitka bebe vrlo su oskudne, navodi se u studiji.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je 2017. godine, 349 beba bilo mrtvorođeno. Podaci za 2018. još nisu dostupni.

Čekati ili ne

Istraživanje je urađeno na osnovu podataka o 14.452 žene iz Zapadne Australije, Finske i Norveške koje su rodile mrtvorođenče u prethodnih 37 godina.

Njihove naredne trudnoće završile su se prevremenim porođajem u 18 odsto slučajeva, devet odsto beba rođeno je premalo za svoj uzrast, a dva odsto žena ponovo je rodilo mrtvorođenčad.

Studija je pokazala da verovatnoća da ponovo izgube bebu nije bila viša kod žena koje su zatrudnele u roku od 12 meseci od rođenja mrtvorođenčeta u odnosu na žene koje su na novu trudnoću čekale dve ili više godina.

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

U obzir treba uzeti i ostale faktore, poput zdravlja žene i njenog uzrasta

Od trudnoća obuhvaćenih studijom, 9.109 ili 63 odsto začeto je u roku od 12 meseci od prethodne.

Istraživanje je vodila dr Aneta Regan sa Kartin Univerziteta u Australiji, a rezultati su korisni za sve one koji planiraju trudnoću nakon mrtvorođenčeta.

Dr Regan je rekla da žene koje ne daju sebi dovoljno vremena da se oporave od prethodne trudnoće rizikuju da u drugom stanju ostanu sa „lošim metabolizmom koji je povezan sa povećanim rizikom od ograničenja rasta fetusa i defekata pri rođenju".

Međutim, ona kaže da je manja verovatnoća da se to dogodi nakon spontanog pobačaja ili prevremenog porođaja.

" Postoje i drugi faktori koji treba da budu uzeti u obzir", kaže Mark A. Klebanof sa Istraživačkog instituta u Nacionalnoj dečijoj bolnici u Sjedinjenim Američkim Državama.

„Umesto da se pridržavaju strogih pravila, kliničke preporuke treba da uzmu u obzir sadašnji zdravstveni status žene, njen uzrast i želje o razlici u godinama između dece i brojnosti porodice, a nakon gubitka, naročito njenu emotivnu spremnost da ponovo zatrudni."

Šta je mrtvorođenje?

  • Mrtvorođenje je kada se beba rodi mrtva nakon 24. nedelje trudnoće
  • Rođenje mrtve bebe pre 24. nedelje trudnoće smatra se pobačajem ili kansim gubitkom
  • Neka mrtvorođenja su povezana sa komplikacijama sa posteljicom, problemima sa fetusom ili zdravljem majke. Ostali razlozi nisu otkriveni