Predstavljen najbrži auto na svetu - upoznajte električnog Batistu Pininfarinu

car Image copyright Patrick Gosling / Stan Papior Beadyeye

On je najmoćniji sportski automobil koji je stigao u Italiju. A to je velika stvar u konkurenciji giganata poput Ferarija i Lamborginija.

Možda je to i najmoćniji auto u istoriji, iako, kada pričamo o hiper-automobilima (pridev superautomobil više nije dovoljno precizan), tanka je linija između prvog, drugog i trećeg.

To što je Pininfarina Batista na prvom mestu čak i nije najvažnija stvar koju smo saznali na Sajmu automobila u Ženevi. "Kvaka" je u tome što se radi o električnom automobilu.

Malo statistike nije na odmet. Proizvođač tvrdi da Batista za manje od dve sekunde razvija brzinu od 100 kilometara na sat.

Za manje od 12 sekundi Batista dostiže brzinu od 300 kilometara na sat, a maksimalna brzina koju može da ostvari je čak 400 km na sat.

Ovaj automobil može da pređe do 450 kilometara na jedno punjenje.

Snaga motora je oko „1.900 konja", što je otprilike duplo jače od bolida Formule jedan.

Primera radi, običan model Ford Fijesta ima snagu između 84 i 138 „konja".

Image copyright Rimac
Natpis na slici Rimakov model Koncept za manje od dve sekunde dostiže brzinu od 100 kilometara na sat

Izvršni direktor kompanije Pininfarina Mihael Perške kaže da je model Batista dokaz da snažni motori i električni pogon mogu da idu ruku pod ruku.

Batista nije jedini hiperautomobil na sajmu u Ženevi, jer posetioci mogu da vide i Rimakov model Koncept dva i Teslin Roudster.

Brzi, zabavni, trendi

Nema dileme da Batista predstavlja najprijatnije iznenađenje na sajmu pogotovo što je kompanija Pininfarina osnovana pre nešto više od godinu dana.

Za to vreme su uspeli da nadmaše neka mnogo veća imena u automobilskoj industriji, pa je uspeh kompanija privukao pažnju javnosti.

Image copyright Getty Images
Natpis na slici Kineski model Nio EP9 izašao je sa trake prošle godine

Ipak, Pininfarina nije potpuni novajlija u ovoj priči, jer se ova kuća godinama bavila dizajnom Ferarijevih i Alfa Romeo automobila.

Indijski konglomerat Mahindra je 2015. godine kupio većinski udeo u vlasništvu Pininfarine. Mahindra je vlasnik i južnokorejske kompanije za proizvodnju automobila Sang Jong Motor, a ima i ekipu u FIA šampionatu Formula na električni pogon.

Kada je Mahindra odlučila da preorjentiše Pininfarinu na proizvodnju automobila, dobila je i kvalitetnu ekipu stručnjaka i postojeće resurse.

Istovremeno, kompanija Tesla već je pokazala da električni automobili mogu da budu zabavni, brzi i moderni. Nedavno je snizila cene i promenila strategiju prodaje, što bi trebalo da osigura Tesli još veći udeo na tržištu automobila.

Image copyright Koenigsegg
Natpis na slici Švedski proizvođač Kenigseg predstavio model koji kombinuje dupli turbo V8 motor i tri elektromotora

Prvi čovek Mahindre, Anand Mahindra, rekao je da želi da Pininfarina pokaže da električni automobili mogu da budu luksuzni, ekskluzivni, ali i dostupni.

„Odlučili smo se za luksuzne automobile jer kod mnogih ljudi postoji strast za takvim modelima", objasnio je Mahindra.

„Nova granica"

Električni automobili su budućnost, a renome koji poseduju Pininfarina i italijanski dizajneri mogao bi da dovede do toga da Batista deluje kao „seksi verzije električnog Ferarija".

Direktor Pininfarine i unuk osnivača kompanije, Paolo Pininfarina kazao je da ključ uspeha leži u dizajnu.

„Mi smo dizajneri, mi smo Italijani. Kod nas nema kompromisa kada je reč o lepoti automobila. Ne ugledamo se na Ferari ili Lamborgini, hoćemo da pomerimo granicu", naveo je on.

Image copyright Patrick Gosling / Stan Papior Beadyeye
Natpis na slici Sajam automobila u Ženevi

Eksperiment

Dizajneri su imali dosta prostora za rad jer je kod Batiste baterija u oblika slova T iza sedišta.

„Ovaj model ima drugačiju aerodinamiku i zato smo mogli da eksperimentišemo", kazao je Pininfarina.

Image copyright Patrick Gosling / Stan Papior Beadyeye
Natpis na slici Najbrži auto na svetu

Novi model je naziv Batista dobio po imenu osnivača kompanije, a u planu su i drugi električni modeli.

Pre 11 godina Pininfarina je već pokušala da napravi električni automobil, ali je projekat propao zbog finansijskih problema.

Tada je auto trebalo da razvije brzinu od 60 kilometara na sat za pet sekundi, a planirana maksimalna brzina iznosila je 136 kilometara na sat.

Od tada do danas tehnologija proizvodnje električnih automobila je znatno napredovala.

Više o ovoj priči