Severna Koreja obnavlja poziciju za lansiranje raketa, kažu posmatrači

vojnici na Soheu Image copyright AFP
Natpis na slici Sohe je mesto sa kog su izvršena kontroverzna satelitska lansiranja

Novi satelitski snimci pokazuju da Severna Koreja obnavlja poziciju za lansiranje raketa koje je obećala da će demontirati, tvrde analitičari.

Fotografije su nastale dva dana po završetku razgovora lidera SAD i Severne Koreje, na kojima nije postignut dogovor o denuklearizaciji.

Lokacija Tongcangri korišćena je za lansiranje satelita i testiranje motora, ali nikada za lansiranje balističkih raketa.

Demontaža je počela prošle godine, ali je zaustavljena zbog zastoja u pregovorima sa Amerikom.

Obećanja da će biti uklonjena tumačena su kao mera za jačanje poverenja između Pjongjanga i Vašingtona.

SAD su u međuvremenu upozorile da bi Severna Koreja mogla da se suoči sa još jačim sankcijama ako Pjongjang ne preduzme korake za denuklearizaciju.

Satelitski dokazi, koji potiču iz nekoliko američkih nevladinih organizacija i svedočenja južnokorejske obaveštajne službe, pokazuju brz napredak u obnovi objekta na mestu za lansiranje rakete na lokaciji Sohae u Tongcangriju.

Sohe je od 2012. godine glavno mesto za lansiranje satelita u Severnoj Koreji. Koristi se i za testiranje motora za rakete koje mogu da stignu do SAD-a.

Ali, ova lokacija nikada nije korišćena za testiranje balističkih raketa, jer bi se to tumačilo kao provokacija.

„Ova razlika je važna", rekla je za BBC Dženi Taun, odgovorna urednica posmatračke grupe 38 Nort.

„Severnokorejci verovatno ne smatraju obnovu delom njihovog raketnog programa, već civilnog svemirskog programa - što su u prošlosti činili neprekidno", rekla je Taun.

Ona navodi i da bi obnova objekta mogla da ukaže na nedostatak poverenja u procesu pregovora.

Kim „testira Trampovo strpljenje"

Laura Bajker, BBC njuz, Seul

Ovo je zaista vredno pažnje, a ponovna izgradnja šalje prilično zlokoban signal. Ali uvek sam oprezna u tumačenju satelitskih snimaka. Ne možemo da izvlačimo zaključke o tome šta se razmatra u centrima moći u Pjongjangu na osnovu radova na udaljenoj stanici za lansiranje satelita.

Ova obnovljena aktivnost može biti mali podsetnik Pjongjanga Vašingtonu, odnosno način da Trampovoj administraciji pokaže da ima tehnologiju za izgradnju oružja i da od nje neće lako odustati.

Većina analitičara veruje da je, u ovoj fazi, verovatnije da Kim testira Trampovo strpljenje, nego što se priprema za testiranje balističke rakete.

Ako bi Severna Koreja otišla korak dalje od obnove raketne stanice i prekršila obećanje da će prestati da testira rakete, to bi moglo da izazove gnev nepredvidivog američkog predsednika.

Osiromašena država mogla bi da se suoči čak i sa većim ekonomskim sankcijama. Kim je razgovore o denuklearizaciji iskoristio kako bi pridobio političke poene kod kuće i napravio imidž sličan onome koji ima u inostranstvu - da li je zaista spreman da sve to rizikuje?

Pretnje od pojačavanja sankcija

Drugi samit američkog predsednika Donalda Trampa i lidera Severne Koreje Kim Džong Una završen je prošle nedelje u Hanoju - bez ikakvog dogovora ili sporazuma.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Samit nije dao nikakve rezultate

Dvojica lidera nisu mogla da se dogovore o tome šta bi Severna Koreja trebalo da radi u procesu denuklearizacije, pre nego što joj neke sankcije budu ublažene.

U televizijskom intervjuu u utorak, američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da bi Severna Koreja mogla da se suoči sa još oštrijim sankcijama.

On je rekao da će Vašington nastaviti da nadgleda da li je Pjongjang posvećen odustajanju od programa nuklearnog naoružanja „i svega što je s njim povezano".

„Mislim da je predsednik Tramp bio vrlo jasan šta će se dogoditi ukoliko ne žele da to urade. Neće biti oslobođeni štetnih ekonomskih sankcija koje su im nametnute, a mi ćemo razmotrati i njihovo pooštravanje."

Posmatrači, međutim, upozoravaju da bi uvođenje novih sankcija moglo u potpunosti da zaustavi mirovne napore.

„Severna Koreja uvek reaguje na nametanje jačih sankcija na isti način - prkosom", rekla je Taun.

„Nametanje novih sankcija sada će samo da iscrpi bilo kakvu političku volju za nastavak pregovora".

Više o ovoj priči