Hrana i psi: Da li vaš ljubimac treba da jede sirovo meso

pas koji jede sirovo meso

Autor fotografije, Getty Images

Potpis ispod fotografije,

Sirovo meso - koliko je opasno

U različitim vrstama hrane za pse, bazirane na sirovom mesu, nalaze se bakterije koje mogu biti opasne i po ljude i po životinje, upozoravaju stručnjaci.

Najrizičnije je dozvoljavati psu da vas liže nakon što je pojeo sirovu kost, meso ili iznutrice, navodi se u istraživanju objavljenom na sajtu Vet rekord, zvaničnom portalu Veterinarskog društva Velike Britanije.

Ovakva ishrana za životinje postaje sve popularnije, a neki proizvođači obećavaju da će psi zbog njihove hrane biti zdraviji i imati sjajnije krzno.

Istraživači su analizirali 60 uzoraka sirove hrane za pse od deset proizvođača iz Švedske, Norveške, Finske, Nemačke i Engleske.

Hrana i bakterije

Za razliku od drugih proizvoda, hrana za pse od sirovog mesa nije pasterizovana niti tretirana na bilo koji drugi način kojim bi se eliminisale bakterije.

Istraživači su u svih 60 testiranih uzoraka pronašli tragove enterobakterije (enterobacteriaceae) koja je indikator fekalne kontaminacije.

Količina bakterija u mesu različitih proizvođača se značajno razlikovala, a u nekim slučajevima - i u različitim proizvodima istih firmi.

Njihov broj je premašio maksimalnu granicu od 5.000 bakterija po gramu, koju je odredila Evropska unija, u više od pola testiranih uzoraka (31).

Većina pronađenih bakterija ne izaziva infekcije, osim ešerihije koli - ova bakterija pronađena je u trećini uzoraka.

U četiri uzorka je pronađena salmonela, bakterija koja se u Evropskoj uniji ne sme naći u hrani. U tri uzorka je pronađena kampilobakterija.

Obe bakterije mogu da se prenesu sa životinja na ljude i da izazovu infekcije.

„Vlasnici kućnih ljubimaca koji odluče da psima daju sirovu hranu, moraju da budu svesni potencijalnih zdravstvenih rizika i da preduzmu sve mere predostrožnosti prilikom skladištenja i rukovanja hranom.

„Veterinarsko društvo ne preporučuje ni upotrebu sirove hrane koja se priprema kod kuće, bez saveta veterinara, zbog potencijalnih nedostataka u ishrani.

„Savetovali bismo svakog vlasnika koji želi da isproba sirovu hranu na bazi mesa, da se prvo konsultuje sa veterinarom", kaže Daniela Dos Santos iz Veterinarskog društva Velike Britanije.

Mere predostrožnosti

  • Pre upotrebe, sirovo meso treba da se čuva zamrznuto
  • Odmrzavajte meso na maksimalnoj temperaturi od deset stepeni
  • Ne jedite u isto vreme dok hranite ljubimca, a meso koje pripremate za njega, secite posebnim nožem (ili barem operite escajg posle upotrebe)
  • Zapamtite da bakterije u sirovom mesu mogu da se šire i na druge namirnice i površine
  • Ne dozvolite da vas pas liže nakon što je upravo pojeo sirovo meso
  • Pse koji žive u porodicama sa bebama koje sisaju, starijim osobama ili osobama sa slabim imunitetom, ne bi trebalo da hranite sirovim mesom