Kraljica Elizabeta objavila prvi post na Instagramu

The Queen pressed the button to publish the Instagram post
Natpis na slici Kraljica Elizabeta je na tronu od 1953. godine i prva je čije su krunisanje snimale televizijske kamere

Britanska kraljica Elizabeta prvi put je „okačila" fotografiju na zvanični Instagram nalog kraljevske porodice.

Kraljica je dobila aplauz nakon što je objavila fotografiju pisma, koje je u 19. veku matematičar Čarls Bebidž poslao princu Albertu.

Fotografija je na Instagram otišla preko Ajpeda, dok je kraljica razgledala letnju postavku Muzeja nauke u Londonu.

„Bebidž je u tom pismu kraljicu Viktoriju i princa Alberta obavestio o izumu, analitičkoj mašini na kojoj je Ejda Lavlejs, ćerka lorda Bajrona napravila prvi kompjuterski program", navodi se u postu.

„Imala sam zadovoljstvo da naučim nešto novo o inicijativama dece oko kompjuterskog kodiranja i čini mi se da je prikladno što sam Instagram post objavila u Muzeju nauke, koji je dugo promovisao tehnologiju i inspirisao nove generacije naučnika", dodala je kraljica.

Kraljica Elizabeta je britanski monarh sa najdužim stažom na tronu, tokom kojeg je bila svedok mnogih tehnoloških promena u svetu.

Ona je prva čije su krunisanje, 1953. godine, snimale televizijske kamere. Inače, više od pola miliona televizora prodato je u Britaniji uoči tog događaja.

Doživela je i uspon televizije u boji, mobilnih telefona i interneta.

Kraljica Elizabeta je poslala mejl davne 1976. godine, kada svet uglavnom nije znao šta je to.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Kraljici su pokazali i mašinu Enigma koju su Britanci tokom Drugog svetskog rata koristili za dešifrovanje poruka nacista

Njene unuke, princeze Beatris i Evgenija, 2007. godine objasnile su joj šta je Jutjub, nakon čega je kraljica na njemu pokrenula kanal.

Godinu dana kasnije, tokom posete prostorijama Gugla u Londonu, lično je postavila video na Jutjub, dok je 2015. postavila i prvi tvit, tokom posete Muzeju nauke.

„Zadovoljstvo je bilo otvoriti izložbu o informacionom dobu danas u @Muzejnauke i nadam se da će građani uživeti. Elizabet R", pisalo je u tvitu.

Više o ovoj priči