Etiopijski avion srušio se na letu za Najrobi, nema preživelih

Image copyright Ethiopian Airlines
Natpis na slici Direktor kompanije na mestu nesreće

U padu etiopijskog putničkog aviona Boing 737 koji se srušio odmah po poletanju iz Adis Abebe na putu do Najrobija u Keniji nema preživelih, saopštili su zvaničnici.

U avionu je bilo 149 putnika i osam članova posade.

Među poginulima su, između ostalih, 32 Kenijca, 18 Kanađana, osam Amerikanaca, sedam Britanaca i jedan državljanin Srbije, saopšteno je u Adis Abebi.

Uzrok nesreće još nije poznat. Međutim, kompanija je saopštila da je pilot pri poletnju obavestio kontrolni toranj o poteškoćama i tražio odobrenje za povratak u Adis Abebu.

Direktor kompanije Etiopijan erlajns Tevold Gebremarijam je novinarima rekao da se u istrazi ne isključuje nijedna sumnjiva činjenica.

Image copyright Reuters
Natpis na slici Avion Boing 737-800 MAH

Portparol etiopijske avio-linije kaže da se avion srušio u 8.44 ujutru u nedelju, odmah nakon poletanja.

Premijer Abi Ahmed je porodicama poginulih izrazio je saučešće.

„U ime vlade i kabineta i naroda Etiopije želim da izrazim najdublje saučešće porodicama nastradalih na letu ka Najrobiju",

U izjavi aviokompanije piše da su spasioci na mestu tragedije koja se dogodila u blizini grada Bišofta, koji je od prestonice udaljen 60 kilometara.

Nije potvrđeno kako je došlo do nesreće.

„Naši zaposleni će se pridružiti spasiocima na mestu nesreće", piše u izjavi.

Kompanija Boing, proizvođač aviona, takođe se oglasila izjavom da „pažljivo prate situaciju".

Avion se srušio šest minuta nakon poletanja, iako je reč o novom avionu (prvi put je poleteo 2016), a koji je u floti ove kompanije od prošle godine.

Boing 737-800 MAH je isti model aviona koji se srušio pre pet meseci, kada je samo 13 minuta nakon poletanja iz Džakarte pao avion sa 190 ljudi.

Etiopijska aviokompanija ima česte letove ka Africi i ima dobru reputaciju što se tiče bezbednosti, iako se avion iz njene flote srušio 2010. godine u Mediteransko more, kada je poginulo 90 ljudi.

Više o ovoj priči