Iran: Advokatica za ljudska prava osuđena na 38 godina zatvora, tvrdi njen suprug

Nasrin Sotoudeh, 2014.
Potpis ispod fotografije,

Nasrin Sotoudeh je dobila i 148 udaraca bičem

Istaknuta iranska advokatica za ljudska prava Nasrin Sotoudeh osuđena je u Teheranu na ukupno 38 godina zatvora i 148 udaraca bičem, saopštila je njena porodica.

Advokatica je optužena za nekoliko krivičnih dela vezanih za nacionalnu bezbednost. Ona negira da je počinila sva ta dela.

Grupe za ljudska prava su kritikovale „šokantnu" kaznu protiv nagrađive aktivistkinje za ljudska prava.

Sotoudeh je poznata po tome što je zastupala žene koje su protestovale zbog nošenja marame za glavu.

„Nasrin Sotoudeh je posvetila život odbrani prava žena i borbi protiv smrtne kazne," izjavio je Filip Luter iz Amnesti Internešnela.

„Potpuno je nečuveno da je iranske vlasti kažnjavaju zbog njenog rada u oblasti ljudskih prava."

Suprug advokatice potvrdio je na Fejsbuku da je presuda doneta, nakoš što ga je supruga na kratko pozvala iz zatvora, saopštio je Centar za ljudska prava u Iranu.

Advokat Sotoudeh je rekao da je ona optužena za širenje informacija protiv države, vređanje vrhovnog vođe Irana i špijuniranje.

Ko je Nasrin Sotoudeh?

Ona je bila jedna od sedmoro advokata za ljudska prava uhapšenih u Iranu prošle godine.

Potpis ispod fotografije,

Advokatica sa svojim suprugom 2013. Hapšena je i ranije

Pre hapšenja u junu, predstavljala je veliki broj žena uhapšenih zbog toga što su se pojavile u javnosti bez marame ili hidžaba, što je u Iranu krivično delo.

Navodno se suočila sa devet optužbi u dva suđenja, a jedno suđenje je održano bez njenog prisustva. Zbog toga je dobila višegodišnju zatvorsku kaznu i kaznu bičevanjem.

Sotoudeh je i bivši politički zatvorenik - bila je u zatvoru između 2010. i 2013. godine jer je bila optužena za širenje propagande i zavere protiv državne bezbednosti.

Ona je odbacila te optužbe. Dok je bila u zatvoru, Evropski parlament dodelio joj je nagradu Saharov priznanjem za njeno zastupanje opozicionih aktivista.